torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Storbanken: Köplägen efter nedgången i finanssektorn

Publicerad: 21 mars 2023, 09:00

Foto: Getty Images

De senaste veckornas kursfall i den europeiska finanssektorn har skapat köplägen, enligt kanadensiska RBC. Främst lockas banken av försäkringsbolagen.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Bankfrossan har haft marknaden i ett järngrepp sedan ett par veckor tillbaka. Oron för nya bankkrascher, efter att amerikanska SVB och Signature Bank gått omkull och schweiziska Credit Suisse räddats från en kollaps, har lett till stora kursfall i hela finanssektorn.

Enligt kanadensiska storbanken RBC:s analyshus har nedgångarna skapat köplägen, rapporterar finanssajten CNBC. Framför allt är det försäkringsbolagen på den europeiska aktiemarknaden som bankens analytiker tycker är köpvärda.

Den europeiska försäkringssektorn har rasat 11 procent sedan den 9 mars när bankfrossan tog fart i USA. Men det finns stora skillnader mellan banker och försäkringsbolag och omständigheterna som ledde till att amerikanska SVB kollapsade skulle inte kunna inträffa hos ett försäkringsbolaget, understryker RBC i en analys som CNBC tagit del av.

”Bankrusningar kan utlösas av det minsta tvivel om att en bank kanske har problem vilket får kunderna att ta sina pengar”, står det att läsa i analysen med tillägget:

”Det finns dock inget som kan liknas vid en bankrusning hos försäkringsbolaget.”

Bankens analysteam, som leds av Gordon Aitken, lyfter sedan fram fem brittiska försäkringsbolag som man anser vara ”attraktiva på nuvarande värderingsnivåer” (se tabell längre ned).

Störst uppsida ser RBC:s analytiker i Just Group. Baserat på bankens riktkurs, som uppgår till drygt 101 pund, ska aktien dubblas under det kommande året.

Det är något mer optimistiskt jämfört med analytikerkåren i stort. Räknat på Just Groups genomsnittliga riktkurs finns det en uppsida på strax över 60 procent i aktien.

Tabell: Fem brittiska försäkringsbolag utgör RBC:s favoriter i den europeiska finanssektorn. Källa: Factset, CNBC

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera