söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Storbanken drar ned riktkursen för SBB

Publicerad: 5 april 2023, 15:30

Foto: Anders Wiklund/TT

Nordea fortsätter att vara negativa till fastighetsbolaget SBB:s aktie. I en ny analys kapas riktkursen från 15 kronor till 10 kronor, att jämföra med tisdagens stängningskurs på drygt 14 kronor.


Nyhetsbyrån Direkt


Nordea resonerar att SBB:s faktiska resultat är ”långt under kapacitet”, samtidigt som nuvarande utdelning fortsatt ses som ohållbar av banken.

Vidare tror Nordea att SBB står inför en rating-nedgradering och ser fortsatt osäker tillgång till finansiering och förhöjda obligationsspreadar.

Den nya riktkursen på 10 kronor motsvarar ett justerat p/e-tal på 9 gånger vinstestimaten för 2023. Baserat på tisdagens stängningkurs på 14,2 kr ser banken därmed en nedsida på 29,6 procent i aktien.

Estimatändringarna hänförs till högre indexering och något högre räntekostnader, uppger Nordea vidare.

Bland potentiella positiva triggers för aktien nämns avyttringar i linje med bokfört värde, en förbättrad finansiell situation med krympande obligationsspreadar, samt sänkningar av referensräntan Stibor.

I en separat analys höjer samtidigt Nordea sin rekommendation för Atrium Ljungberg till behåll från sälj men sänker riktkursen till 168 från 173 kronor.

”Vi förutspår att den justerade vinsten per aktie för 2023 kommer att minska med 11 procent på årsbasis, främst på grund av avyttringen av Skotten 6 och högre kostnader på skulder”, skriver banken.

För 2024 spår Nordea att Atrium Ljungberg återgår till tillväxt, drivet av slutförandet av projekt, samt små ränterörelser givet fastighetsbolagets ”goda räntebindning”.

Aktien handlas till en substansrabatt på 40 procent mot spot-NAV (Net Asset Value), vilket innebär en implicit nedskrivning på 23 procent på Atrium Ljungbergs tillgångar, vilket banken hävdar är rimligt med tanke på den ökade osäkerheten på marknaden.

På onsdagen backade Atrium Ljungberg med 2,6 procent till kursen 163,50 kr medan SBB:s B-aktie föll 8,2 procent till 13 kr.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera