onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Stockholmsbörsen på plus

Publicerad: 12 februari 2013, 08:09

Stockholmsbörsen steg i likhet med de europeiska börserna på tisdagen efter måndagens nedgångar, utan några särskilt drivande makrohändelser.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


Bland bolagen utmärkte sig några rapporter, Lundin Petroleums kapitalmarknadsdag efter gårdagens reservuppdatering, och efterdyningarna till måndagens storaffärer med Hakon Invest, Höganäs och Industrivärden.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde upp 0,4 procent på 1.176, vilket var en något större ökning än tyskarnas DAX i Frankfurt, men mindre än de som fransmän och britter åtnjöt vid sina börser. Omsättningen landade på 11,2 miljarder kronor.

”Det finns en underliggande styrka i börsen, men den står och stampar och tycks inte vilja klättra över nivån 1.180 – för det krävs någon form av utlösande händelse. Antingen att kringliggande börser går upp, eller någon ytterligare händelse i stil med måndagens affärer”, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Hans uppfattning var att måndagens storaffärer med Höganäs, Hakon Invest och Industrivärden intog en fortsatt huvudroll på börsgolvet under tisdagen. Hakon Invest steg 7,3 procent till 167:70 kronor under tisdagen, medan uppgångarna för Höganäs och Industrivärden var mer marginella.

Tisdagens rapportagenda var relativt välfylld, med JM, Millicom och Hexagon bland de större aktörerna. JM steg efter sin rapport, Millicom backade, och Hexagon sjönk inledningsvis för att sedan stiga.

”Det är kul att ett bolag som JM ser ut att vakna till liv”, sade mäklarchefen med hänvisning till att det bostadsinriktade byggbolaget med drygt 400 miljoner kronor var bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I bolagets rapport fanns högre omsättning och resultat än väntat, liksom bättre byggstarter och försäljning av bostäder under det fjärde kvartalet.

”Det är ju en hygglig signal om hur privatpersoner ser på situationen framåt”, fortsatte mäklarchefen. Aktien steg 7,5 procent.

Millicom backade 7,0 procent efter ett starkare rörelseresultat än väntat, men en svagare nettovinst.

”Marknaden är inte speciellt imponerad av den onlinesatsning som bolaget lanserade under förra året och som kommer att dra kostnader under de närmaste åren”, förklarade mäklarchefen nedgången.

Huvudägaren Kinneviks B-aktie följde med ned och minskade 0,8 procent.

Mätteknikbolaget Hexagons resultat inkom i linje med förväntningarna, efter att tillväxten var något lägre än väntat men marginalen överträffade prognoserna. Aktien reagerade initialt negativt men repade sig under dagen och stängde 2,6 procent upp.

Bland ej rapportrelaterade nyheter aviserade Lindab en ny vd från SSAB dagen före sitt bokslut. Byggproduktbolaget stängde 0,7 procent upp.

Lundin Petroleums vd vidhöll på kapitalmarknadsdagen att oljebolaget fortfarande är ett tillväxtbolag med stor potential, och bolagets aktie återhämtade en del av de 10 procent den tappat på måndagen. Slutfacit blev plus 3,5 procent.

Nederman steg 8,1 procent efter ett starkt kvartal och en föreslagen utdelningshöjning. Karo Bio och Aspiro backade däremot 13 respektive 24 procent efter att ha redovisat förluster för det fjärde kvartalet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera