söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Stockholmsbörsen avancerar

Publicerad: 25 juli 2012, 07:06

Stockholmsbörsen avancerar i likhet med ledande europeiska börser. Ett uttalande från ECB höjer humöret på aktiemarknaden.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny har talat om möjligheten att ge ESM en banklicens.

”Det har tagit lite fart efter utlåtandet från ECB-håll från att ha varit lite
pressat i öppningen i och med Apples svaga rapport. Skulle ECB gå in som sista låneinstans (lender of last resort) skulle det vara ett jättesteg i rätt
riktning och en första hint ger nu uppgång. Tas det beslut om detta finns det
mycket mer uppsida”, säger en Stockholmsbaserad aktiestrateg på en storbank till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,9 procent högre till indexnivån 1.031, strax efter lunch. Omsättningen på Stockholmsbörsen var runt 4 miljarder. Inklusive Bats Chi-X, Turquoise och Burgundy var den drygt 5 miljarder kronor.

Fordonssektorn uppvisade en stark utveckling i Europa efter rapporter från
Peugeot och Daimler. På lastvagnsfronten upprepade Daimler i samband med rapport prognosen om att enheten Trucks väntas öka sin försäljning, i antalet enheter, under 2012. I Europa räknar Daimler Trucks vidare med att kunna växa snabbare än marknaden under året. Volvo som steg svagt på tisdagen efter rapport var upp ytterligare 2,8 procent, strax efter lunch. Scania var samtidigt svagt upp.

Electrolux avancerade vidare 2,9 procent medan Boliden och Sandvik båda var runt 1 procent högre. Indextunga Ericsson noterades 1,9 procent upp till 60:90 kronor. De fyra svenska storbankerna var alla mellan 0,8 och 0,9 procent högre. I Europa steg exempelvis franska och spanska banker steg klart.

För svensk del är rapportagendan relativt tunn på onsdagen. Medicinteknikbolaget Aerocrine var 2,5 procent ned efter morgonens rapport medan Lundin Mining steg 0,9 inför att dess kvartalssiffror presenteras sent på onsdagskvällen.

Betsson var upp 2,4 procent. Bolaget har fått höjda rekommendationer från Nordea och Carnegie.

På makrofronten sade ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny på förmiddagen att det finns en del argument för att ge stabilitetsfonden ESM banklicens och vill ha en fortgående diskussion i frågan. Att ge ESM banklicens skulle ge fonden tillgång till ECB:s utlåning, vilket skulle lätta på oron för att fondens kapacitet på 500 miljarder euro inte skulle räcka till för att stötta länder som Spanien eller Italien. Mario Draghi har dock tidigare likaställt en dylik lösning med finansiering via sedelpressarna, vilket är emot EU-fördraget.

På valutamarknaden har euro/dollar, som var nere på nivån 1:2054 i morse, stigit till 1:2142. Även räntorna i periferin har tickat ned, exempelvis noteras
marknadsräntan på tvåårig spansk statsobligation strax efter lunch på 6,62
procent, jämfört med en topp på 7,15 procent i morse.

Septemberterminerna för Dow Jones och S&P 500 var 0,9 och 0,5 procent upp medan Nasdaq-terminen tappat 0,3 procent.

Efter amerikansk stängning på tisdagen levererade Apple en rapport där varken försäljning eller resultat nådde upp till analytikernas förväntningar. Inte
heller försäljningen av Iphone nådde upp till Wall Streets prognos.
Försäljningen av Ipad slog däremot förväntningarna. Apples prognos över vinst
per aktie samt försäljning för det innevarande kvartalet var även dessa svagare
än väntat.

På onsdagseftermiddagen väntas statistik över försäljningen av nya hem i USA
under juni månad.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera