lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

SRF klargör sänkt kreditbetyg

Publicerad: 17 juli 2012, 07:44

Många småföretag som slopat revisionen efter att revisionsplikten avskaffades har fått sina kreditbetyg sänkta av Soliditet. Men en ändring i lagen kan inte ändra kreditbetyget. Nu reder SRF ut detta.

Ämnen i artikeln:

UCSmåföretag

NA

Nya Affärer


Nya Affärer har tidigare rapporterat om att kreditupplysningsföretaget Soliditet har sänkt kreditbetygen för många småföretag som valt att sköta revisionen på egen hand efter lagändringen för två år sedan. Dock säger samtliga kreditupplysningsföretag att en ändring i lagen inte kan ändra kreditbetyget. Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF, klargör nu därför i ett pressmeddelande det sänkta kreditbetyget för de bolag som slopat revisor.

– SRF har varit i kontakt med Soliditet och som vi uppfattar det så har det inte skett någon generell sänkning av kreditbetyget hos Soliditet på grund av att företaget har valt bort revisionen. Kreditvärdigheten hos ett företag måste mätas fram utifrån bolagets faktiska förhållanden innan man höjer eller sänker ett kreditbetyg, säger SRF:s förbundsdirektör Fredrik Dahlberg.

De företag som är revisorslösa har inte fått sänkt kreditbetyg av Upplysningscentralen, UC, som ger kreditupplysningar och kreditbedömningar i Sverige. UC har inte sett några indikationer på att redovisningen skulle vara av sämre kvalitet. Bankerna säger också att det inte ska bli generellt höjda räntor för de företag som slopat revisionen, de får tillräcklig information via Sveriges Auktoriserade Redovisningskonsulter och Bokslutsrapporten.

Bokslutsrapporten fungerar som ett kvalitetskvitto på att bolagens redovisning uppfyller svensk standard för redovisningstjänster, Reko. Skatteverkets praxis är helt i linje med Reko och de har visat intresse av att få veta vilka företag som fått en Bokslutsrapport och därmed uppfyller Reko för att kunna göra en rättvis bedömning av deklarationsmaterialet.

– Utifrån den information som SRF har fått från branschen, känner vi oss övertygade om att avskaffandet av revisionsplikten inte kommer att bli ett problem för företagen, avslutar Fredrik Dahlberg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera