fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

SPP: Ännu ingen bottenkänning på börsen

Publicerad: 12 januari 2023, 05:00

Foto: Shutterstock

SPP tror inte att börserna slagit i botten. Enligt pensionsbolaget kan småspararna därför utnyttja den senaste tidens uppgångar för att ta hem vinster i portföljen.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Stockholmsbörsen avslutade 2022 med en nedgång på 13 procent, inklusive utdelningar, vilket markerade det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. Det var framför allt fastighetsaktier och högt värderad teknikbolag som fick stryka på foten.

Börsen stod visserligen för stark återhämtning under hösten innan kurserna återigen vände nedåt i december. Starten på 2023 har i sin tur varit stark med ett kurslyft på närmare 6 procent.

Men den fina börstrenden markerar inte starten på en varaktig uppgång, bedömer pensionsbolaget SPP i en färsk marknadsrapport.

– Det finns fortfarande allt för mycket osäkerhet kring vår omvärld och företagens vinster för att vi har nått botten på börsen, säger bolagets sparekonom Shoka Åhrman i en kommentar.

Därför talar det mesta för en ökad volatilitet på börsen framöver, enligt SPP.

– För småspararna kan den senaste tidens uppgång vara ett bra tillfälle att ta hem vinster eller justera om risken i portföljen, säger Shoka Åhrman vidare i en kommentar.

Enligt SPP kommer marknadens uppmärksamhet att riktas mot konjunkturbilden snarare än inflations- och ränteutvecklingen den närmaste tiden. Knäckfrågan är om centralbankernas åtstramningar leder till en djup eller mild lågkonjunktur.

I marknadsrapporten påpekar SPP att ”endast 2 av 12 recessioner under de senaste 70 åren har slutat med en så kallad mjuklandning”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera