tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Spararna plockade upp rapportförlorare

Publicerad: 31 augusti 2023, 08:16

Foto: iStockphoto

I augusti tankade småspararna aktier i flera rapportförlorare som Nibe, New Wave och Hexatronic. Dessutom nyttjade man en av de gratisluncher som börsen erbjuder.

Ämnen i artikeln:

InvestorAktieförsäljningAktiehandel

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Stockholmsbörsen går mot en nedgång på runt 4 procent den gångna månaden. Sedan årsskiftet har nu börsen avkastat runt 6 procent.

Tidigare i augusti sänkte Fitch sitt kreditbetyg för USA, vilket chockade marknaden och utlöste stora kursfall. Börserna repade sig därefter något i slutet av månaden.

Ny månadsstatistik från nätmäklarna Avanza och Nordnet visar att småspararna tankade aktier i flera rapportförlorare (se tabeller längre ned). Det handlar främst om Nibe, New Wave och Hexatronic som föll runt 6, 14 respektive 12 procent på rapportdagen.

“Spararna nyttjade de mycket kraftiga rapportreaktionerna”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Hon tillägger att trenden med svala mottaganden på börsen för till synes bra rapporter fortsatte i augusti.

“Ett surt börshumör gjorde att marknaden hade låg toleransnivå med rapporter som visade på bra resultat men sämre utsikter och fallande tillväxt”, kommenterar säger Frida Bratt.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Den mest köpta aktien bland Avanzas kunder var Investor A medan investmentbolagets B-aktie tog plats bland de mest sålda. Småspararna nyttjade därmed en av börsens gratisluncher eftersom Investors A-aktie handlats till en lägre kurs än B-aktien, vilket Privata Affärer tidigare uppmärksammat.

“Värmepumpsbolaget Nibe seglar upp på andra plats, sannolikt till följd av ett kraftigt fall efter en delårsrapport som inte nådde förväntningarna. Med det har Nibes värdering kommit ned till nivåer som aktiespararna verkar se som ett attraktivt köpläge”, säger Avanzas privatekonom Felicia Schön i en kommentar, och fortsätter:

“Därtill verkar de fortsatt se betydande köpläge i Tele2 som utöver sin höga utdelning även har sjunkit till historiskt låg värdering.”

Hos både Nordnet och Avanza var livekasinobolaget Evolution den mest sålda aktien i augusti.

– Aktien har haft en fin utveckling i år, tack vare bland annat höga marginaler och stark tillväxt. Senaste månaden har dock även Evolution gått knackigt och spararna väljer att sälja, kommenterar Frida Bratt på Nordnet.

Läs mer: Stor genomgång – aktierna som ska rusa över 300 procent

Läs mer: Här är listan med 29 aktier vi håller koll på

Läs mer: Knepiga börsutsikter – dags att se över risken i sparandet

Läs mer: Fridell: Här finns börsens gratisluncher

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera