tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Sparare uppmanas sänka andelen aktier

Publicerad: 22 maj 2013, 09:30

Stockholmsbörsen har nästan klättrat färdigt för i år. Nu är det läge att skifta över till andra marknader eller räntepapper, menar Söderberg & Partners i en färsk analys.


JP

Joakim Petersson


Potentialen för världens aktiemarknader ser allt mer begränsad ut efter årets inledande rally. Den bilden ger försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners i en ny marknadssyn.

Placerare rekommenderas att sänka andelen aktier i portföljen till 55 procent. Vid motsvarande analys i januari var rekommendationen 65 procent i aktier.

Stockholmsbörsen tillhör marknaderna som värderas ned. Eftersom värderingen anses allt mer ansträngd blir rekommendationen neutral på gränsen till negativ.

– Inför året trodde vi på en börsuppgång på ungefär 20 procent. Hittills har vi 16 procents uppgång inklusive utdelningar och därför ser potentialen mer begränsad ut, säger Fredrik Strömberg, analytiker på Söderberg & Partners.

Den kommande rapportfloden blir ett elddop. Då räcker det inte med att förväntade lyft i marginaler och försäljningstillväxt skjuts på framtiden. Det krävs att siffrorna lever upp till förväntningarna för att börsuppgången ska hålla i sig, enligt analysen.

Även Asien exklusive Japan justeras ned, men är ändå den region som lockar mest. Framförallt beror det på att börserna har släpat efter övriga marknader i år. Värderingen på aktiemarknaden i Kina befinner sig lägre än det historisk snittet med P/E-tal kring 10, enligt Söderberg & Partners. Relativt sett starkare konjunkturutsikter talar också för regionen.

Utsikterna för Japan bedöms ha förbättrats något men är ändå lägst i rangordningen av marknader. Även i analysen från januari pekades Tokyobörsen ut som marknaden med lägst potential.

Sedan dess har börsen haft starkast utveckling i världen, med uppgång på hela 50 procent. Den felbedömningen förklarar Fredrik Strömberg med att man underskattade kraften i stimulanserna från landets centralbank.

– Vi tror fortfarande att det finns väldigt stora risker för bakslag om inte de här åtgärderna ger önskad effekt, säger han.

För resterande 45 procent av portföljen rekommenderas ränteplaceringar. Här föredras företagsobligationer med korta löptider, europeisk high yield samt stats- och företagsobligationer på tillväxtmarknader.

Söderberg & Partners Investeringsindikator (skala 1-9, där 1 föredras minst och 9 mest)

Asien exkl Japan (7)

Europa (6)

Östeuropa (6)

Latinamerika (5)

Nordamerika (5)

Sverige (5)

Japan (4)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera