lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Småspararna går emot Viceroy – tankar aktier i Hexatronic

Publicerad: 14 juni 2023, 08:00

Viceroy har kallat Hexatronic för "oinvesterbart" och kritiserat fiberbolagets redovisning. Blankarfirmans analys pressade aktien, men under den senaste veckan har Hexatronic bjudit på en storartad börscomeback. Det kan småspararfavoriten tacka sina trogna aktieaktieägare för, visar handelsstatistik från Nordnet.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Efter blankarfirman Viceroys attack på svenska fiberbolaget Hexatronic den 17 maj rasade aktien samma dag 10 procent på Stockholmsbörsen. I analysen kritiserade Viceroy bolaget för otydlig redovisning och ifrågasatte kassaflödesgenereringen. Blankarfirman gick också så långt som att kalla Hexatronic för ”oinvesterbart”.

Aktien rekylerade upp något dagarna efteråt, men föll sedan tillbaka igen. I mitten av förra veckan slog den till synes i botten vid kursen 62,70 kronor efter att ha fallit drygt 15 procent sedan Viceroy publicerade sin analys.

Men därefter har Hexatronic bjudit på en storartad comeback. På tisdagen stängde aktien på 74,16 kronor, vilket motsvarar en uppgång på strax över 18 procent under de senaste handelsdagarna. Hexatronic är därmed tillbaka på samma kursnivåer som innan Viceroys gick till attack mot bolaget.

Ny handelsstatistik från Nordnet visar att fiberbolaget haft stor draghjälp från småspararna.

”Privatspararna har inte alls gått på Viceorys linje om att Hexatronic är ”oinvesterbart”, som blankarfirman uttryckte det . Istället har man sett kurspressen som ett köptillfälle. Sedan den 17 maj, då Viceroy gick ut med sin kritik, är Hexatronic den sjunde mest nettoköpta aktien bland svenska sparare på Nordnets plattform”, säger bolagets sparekonom Frida Nordnet i en kommentar.

”Faktiskt är aktien den även den sjunde mest nettoköpta hittills i år”, tillägger hon.

Hexatronic är en småspararfavorit och samlar nära 67 000 aktieägare, enligt ägardatatjänsten Holdings. Det är framför allt befintliga ägare som fyllt på sina innehav den senaste tiden, enligt Nordnet.

”Trots att Hexatronic är nettoköpt ser vi dock inte att antal ägare av aktien ökar i någon nämnvärd utsträckning. Det kan tolkas som att det främst är de som redan äger aktien som köpt mer”, kommenterar Frida Bratt.

Hon poängterar att köpmönstret liknar det som framträdde i SBB efter Viceroys blankarrapport mot fastighetsbolaget.

”Då gick spararna, åtminstone de som redan ägde aktien, helt gick på Ilija Batljans linje och det fallet kanske blundade för väsentliga delar av Viceroys SBB-kritik som hade varit bra att ta till sig”, säger Frida Bratt i en kommentar.

Det går också att jämföra handelsmönstret i Truecaller, som även det varit föremål för kritik från Viceroy. Sedan årsskiftet har antalet aktieägare i bolaget minskat med 11 procent hos Nordnet.

”Där har möjligen kritiken om att Truecaller bryter mot dataskyddsförordningar och undviker skatt i Indien oroat en och annan privatinvesterare”, kommenterar Frida Bratt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera