måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Sifo: Fler tror på börsuppgång

Publicerad: 11 juli 2019, 07:46

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Börsen kommer att stiga det närmaste året. Det tror allt fler sparare, enligt en färsk Sifoundersökning.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Dött lopp mellan börsoptimisterna och börspessimisterna. I alla fall enligt Sparindikatorn, Avanzas Sifoundersökning.

20 procent av de tillfrågade tror att börsen kommer att stiga de närmaste tolv månaderna, medan 21 procent tror att den sjunker.

Även om optimisterna är i minoritet så har de ökat sedan förra mätningen för tre månader sedan. Då var 16 procent börsoptimister och 27 procent pessimister.

–Ökade handelsspänningar och svagare globala tillväxtsignaler till trots, har årets första halvår bjudit på enastående bra avkastning. Världens börser har hållits uppe av fallande räntor och av att flera centralbanker börjat flagga för nya penningpolitiska stimulanser. Det här har dragit upp privatspararnas börshumör och allt fler tror nu att vi har ett plusår framför oss, säger Johanna Kull, Sparekonom Avanza.

Sparindikatorn visar också att intresset för hållbara fonder är stort. 46 procent svarar att de sparar i hållbara fonder. Men var tredje vet inte.

–Fondförvaltare har i huvudsak tre metoder att använda sig av i sitt hållbarhetsarbete, att välja in en viss typ av bolag, att välja bort en viss typ av bolag, samt att genom aktivt ägande påverka bolag i en mer hållbar inriktning. Här är det tydligt att det är framför allt välja bort-metoden som fått gehör hos spararna, vilket sannolikt har att göra med att den är mest transparent och lättförståelig, säger Johanna Kull.

Förutom att spararna vill exkludera vissa bolag, tror de också att de med sina sparpengar kan styra branscher och bolag till att bli mer hållbara.

–Här tänker spararna helt rätt för när vi placerar våra pengar i fonder, då blir vi också indirekt delägare i bolagen fonden investerar i. Det är dock fondbolaget som får utföra denna typ av aktiv ägarstyrning och påverkansarbete. Svårigheten ligger i att detta arbete och framför allt resultatet av det, kan vara svårt att mäta och följa upp, säger Johanna Kull.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Källa: Avanzas Sparindikator(1 103 intervjuer).

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Källa: Avanza.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera