torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Semesterlugn på börsen

Publicerad: 9 juli 2012, 16:13

Semesterstiltje och nyhetstorka rådde på Stockholmsbörsen under måndagen. Varken på makroplanet eller på bolagsnivå utspelade sig någon större dramatik.


Nyhetsbyrån Direkt


Börsen rörde sig inom ett relativt smalt spann efter en mindre nedgång i början av dagen, som följde på fredagens nedgångar i New York.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ned 0,3 procent till nivån 1.020,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen var cirka 7,1 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 8,8 miljarder.

”Dagen har varit väldigt lugn i väntan på rapporterna som drar igång på allvar nästa vecka, utan några makroekonomiska nyheter av format. Möjligen kan måndagkvällens Alcoarapport ge någon ledning om vad som komma skall”, sade Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt. Han nämnde apropå den låga aktivitetsnivån och som ett tecken på att många har semester att han fick många ”out of office”-svar på sitt morgonbrev till placerare.

På den för måndagen lugna makrofronten kom konsumentprisstatistik från Kina på morgonen: KPI steg med 2,2 procent i juni, vilket var i linje med förväntningarna. Från Tyskland kom strax därefter handelsbalansen i maj in något över förväntningarna tack vare en ökande export, men DAX-index var liksom brittiska FTSE100 och franska CAC40 ned några tiondelars procent efter fredagens nedgång i USA på 1,0 procent. Denna följde i sin tur på en oväntat svag amerikansk jobbsiffra.

På måndagen inleddes ännu ett eurogruppmöte. Källor uppgav på fredagen att eurogruppen skulle kunna komma fram till en preliminär överenskommelse med Spanien om rekapitaliseringsprogrammet för spanska banker, men annars var förväntningarna lågt ställda.

Sektorvis hade defensiva branscher som telekom och konsumentvaror en relativt bra dag, medan industri- och råvarubolag gick trögare. Teliasonera var den teleoperatör som tydligast följde med sina europeiska konkurrenter, som generellt steg, uppåt. Facit blev en uppgång på 0,8 procent.

Electrolux blev med en uppgång på 1,7 procent bästa aktie på storbolagslistan utan att några nyheter syntes till för bolaget.

Nokia gick sämst på samma lista, ned 4,1 procent. I helgen rapporterade Bloomberg News att konkurrenten Samsung skulle börja sälja en surfplatta med Windows som operativsystem. Lars Söderfjell tror dock att Nokias nedgång mer är en fortsättning på bolagets pågående problem och det hittillsvarande kursfallet än en reaktion på Samsungnyheten.

Eolus Vind rapporterade en omsättning och vinst som båda med råge överträffade fjolårssiffrorna. Vindkraftbolaget aviserade dock att det måste sänka kostnader och att hela verksamheten ses över, med en lägre etableringstakt framöver än vad som tidigare planerats. I samband med rapporten aviserades att vd slutar eftersom han inte delar styrelsens uppfattning om vad som bör vara bolagets framtida inriktning. Aktien stängde 6,4 procent ned och har tappat 41 procent i år.

Lundin Petroleum uppgav att produktionsbortfallet vid en norsk oljearbetarlockout, som väntades träda i kraft vid midnatt natten mot tisdagen, skulle bli cirka 75 procent av bolagets produktion, eller 25.000 fat olja och gas per dygn. Aktien stängde ned 0,1 procent.

NCC har fått i uppdrag att bygga ett nytt kontorshus vid Arlanda flygplats. Entreprenaden uppges vara värd omkring 480 miljoner kronor. NCC B steg 0,1 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera