lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

SEB: Risk för nedåtrekyl på börsen

Publicerad: 18 april 2019, 04:51

Foto: Mark Lennihan /AP-TT

Börsutvecklingen väntas sakta ner de närmaste månaderna. Det menar SEB som anser att det är läge att dra ner på aktieexponeringen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det är i den senaste upplagan av SEB House View som bankens investeringskommitté konstaterar att det första kvartalet bjudit på glada börser men att den uppmjukning av räntepolitiken som drivit aktieutvecklingen nu i stort sett är inprisad av investerarna.

Kommittén anser förvisso att det fortfarande finns potential för positiv avkastning för aktier på 12 månaders sikt. Men de kommande 1-3 månaderna tillämpar man en neutral syn på marknaden då det nu finns lite fler risker för en rekyl nedåt.

SEB pekar bland annat på att global makroekonomisk data misslyckats att studsa tillbaka till de höga nivåerna från 2017-2018. Samtidigt har globala tillväxtprognoser från IMF har åter reviderats ned och EU har också sänkt prognoserna för Europa.

”Man ifrågasätta hur långt det starka rally som man har sett i globala aktier kan fortsätta givet avsaknaden av bättre global makrostatistik”, skriver SEB.

Men när det gäller tillväxtmarknader så är läget ljusare då ekonomiska indikatorer vänt den nedåtgående trenden. Därför kan börser på tillväxtmarknader fortsätta ticka uppåt, menar SEB.

Sammantaget väljer dock SEB House View att dra ned på aktieexponering något.

”Vi ser nu en större risk att aktiemarknaden kan reagera negativt på kort sikt, men på 12-månaders sikt anser vi att makroekonomin är stabil och vinstutsikterna för aktier är fortfarande positiva”, konstaterar SEB.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera