måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

SEB: Högre sannolikhet för bud på Swedish Match än tidigare

Publicerad: 22 november 2021, 12:42

Foto: Swedish Match

Sannolikheten för ett bud på Swedish Match är nu större än vad det varit historiskt. Det skriver SEB efter att finanssajten Betaville i fredags redogjort för rykten som talade om att ett amerikanskt bolag är intresserat av Swedish Match.


Nyhetsbyrån Direkt


Betaville uppmärksammades nyligen för att drygt två veckor innan budet på Ica beskrivit dagligvarubolaget som ett attraktivt uppköpsmål, även den gången med hänvisning till rykten.

Enligt SEB är det sannolikt Swedish Match succéprodukt Zyn som lockar. Banken säger sig dock inte ha någon stark uppfattning kring hur troligt det är med en eventuell affär och konstaterar att det inte är första gången det ryktas om ett uppköp.

”Men vi menar att det finns mer som talar för att en affär faktiskt kan komma att bli verklighet denna gång”, skriver SEB och nämner bland annat:

* Swedish Match har nu bevisad framgång med sina rökfria produkter utanför Skandinavien.

* Flera av de stora tobaksbolagen har nu insett att framtiden för nikotinprodukter är inom nya och mindre hälsovådliga alternativ till cigaretter.

* Swedish Match är snart färdigtransformerat då bolaget efter den planerade avknoppningen av cigarrerna är helt fokuserat på rökfria nikotinprodukter.

”Bland de stora tobaksbolagen med höga ambitioner inom rökfria nikotinprodukter noterar vi Philip Morris International som siktar på att komma upp i halva försäljningen från rökfria produkter till mitten av decenniet och BAT (British American Tobacco) som siktar på att nå en femtedel av försäljningen från rökfritt inom några år”, skriver SEB och tillägger att det bedöms som mindre sannolikt att någon finansiell aktör skulle vilja köpa Swedish Match på grund av ESG-relaterade risker.

Swedish Match aktie steg några procent i eftermiddagshandeln på fredagen då uppgifterna från Betaville kom till marknadens kännedom. Vid lunchtid på måndagen noterades aktien 0,3 procent upp.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera