torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

SEB får nya återkrav från tyska skattemyndigheten

Publicerad: 15 december 2021, 13:05

Foto: Janerik Henriksson / TT

Skattemyndigheten i Frankfurt har på onsdagen framfört ett ytterligare återkrav till SEB:s tyska dotterbolag DSK Hyp på 511 miljoner euro exklusive ränta. Det framgår av ett pressmeddelande. Kravet är enligt SEB utöver de tidigare återkrav på 425 miljoner euro som banken berättade om i december förra året.

Ämnen i artikeln:

SEB

Nyhetsbyrån Direkt


SEB i Tyskland har ”såvitt banken känner till” inte erbjudit eller genomfört transaktioner där syftet är att återkräva skatt som inte är betald. Det uppger SEB i ett pressmeddelande där banken också tar avstånd från sådana skatteupplägg.

”Banken motsätter sig starkt dessa återkrav och kommer att överklaga”, skriver SEB i onsdagens uttalande. SEB:s externa juridiska rådgivare anser att skattemyndighetens tidigare återkrav bör strida mot lagen.

Granskningen omfattar transaktioner som genomfördes före en ändring i den tyska skattelagstiftningen som trädde i kraft 2016 och SEB anser att dessa genomfördes i enlighet med de regelverk som då gällde. Därmed har hittills inga avsättningar gjorts på koncernnivå, enligt SEB i enlighet med gällande redovisningsregler.

Hittills har skattemyndigheten framfört återkrav på totalt 936 miljoner euro kopplat till historiska transaktioner gällande återbetalning av källskatt på utdelningar från tyska aktier. Åren 2008-2015 uppgick källskatten i DSK Hyps kundaffärer till totalt cirka 1.500 miljoner euro.

”Ytterligare återkrav kan inte uteslutas, och inte heller att detta skulle kunna få negativ finansiell påverkan för SEB”, skriver banken.

Banken konstaterar att den tyska åklagarmyndigheten har en pågående undersökning gällande så kallade cum-ex-transaktioner och att ett antal tidigare anställda vid SEB:s tyska dotterbolag DSK Hyp nämns i undersökningen.

”Som del i denna undersökning besökte åklagarmyndigheten bankens kontor i Frankfurt den 14 och 15 december 2021 och efterfrågade information. SEB samarbetar med myndigheterna”, skriver banken vidare.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera