onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

SEB: Därför har börsen ytterligare potential

Publicerad: 5 maj 2015, 08:43

Foto: Istockphoto

Trots att många av världens börser gått starkt under inledningen av 2015 så har de mer att ge. Det budskapet ger SEB i en färsk rapport. Men samtidigt påpekar banken att det också finns marknader som inte ser speciellt attraktiva ut.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I SEB:s Nordic Outlook konstaterar bankens experter att börserna har fortsatt upp hittills i år, särskilt på de marknader som fått draghjälp av en svagare valuta. Det gäller till exempel de europeiska börserna som gynnats av både ECB-stimulanser och svagare euro medan dollarstyrka hållit tillbaka USA-börsen.

Samtidigt har svängningar i oljepriset påverkat utvecklingen på vissa tillväxtmarknader men även i vårt västra grannland Norge.

Räntehöjningar inget stort hot

SEB menar att fortsatta centralbanksstimulanser i Europa, Japan och Kina i kombination med en försiktigt positiv makrosyn ger stöd för aktiemarknaden globalt. Ett varningens finger höjs dock när det gäller amerikanska centralbankens kommande räntehöjningar som utgör en risk.

”Men så länge höjningarna är motiverade av en förbättrad ekonomi ser vi inte detta som något stort hot mot börsen”, skriver SEB:s ekonomer.

Europa bättre än USA

Det faktum att det är i Europa som konjunkturprognoserna nu skrivs upp samtidigt som ECB lättar på penningpolitiken gör att de europeiska börserna gynnas relativt USA, menar SEB.

Flera tillväxtmarknader gynnas av en tilltagande världshandel och i Asien får man stöd av bland annat penningpolitiska lättnader i Kina.

SEB menar dock att utsikterna är sämre för länder med stora bytesbalansunderskott och/eller råvaruberoende som i Latinamerika, Turkiet och Ryssland.

Börspotential även i Norden

SEB ser också utsikter för fortsatta börsuppgångar i Norden. Inte minst då vinsterna för de nordiska börsbolagen väntas stiga med 14 procent i år jämfört med 6 procent i fjol. Nästa år räknar SEB med en vinsttillväxt på 11 procent.

Samtidigt noterar SEB att aktier generellt sett är relativt högt värderade både i Norden och i övriga världen. Det är dessutom en värdering som drivits upp av låga räntor snarare än vinsttillväxt.

Enligt SEB handlas nu nordiska aktier till ett p/e-tal på 17 och svenska aktier på 18. Det är ungefär 35 procent högre än genomsnittet för de senaste tio åren.

”Under normala förhållanden skulle detta uppfattats som en hög värdering, men givet ett fort satt lågt ränteläge går det att argumentera för ännu högre kurser”, konstaterar SEB.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera