måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Sänkta riktkurser för Ericsson efter rapporten

Publicerad: 19 april 2023, 10:11

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Bankanalytikerna sänker sina riktkurser för Ericsson efter att bolaget överraskat med svaga utsikter, framförallt för det andra kvartalet, i tisdagens kvartalsrapport.

Ämnen i artikeln:

Ericsson

Nyhetsbyrån Direkt


Bra resultat för det första kvartalet, men prognosen för andra kvartalet var en besvikelse, sammanfattas skörden av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av hittills.

Credit Suisse, som sänker sina estimat för Ericssons justerade ebit-resultat med 16-18 procent för 2023 och 2024, står fast vid sin rekommendation underperform.

Investmentbanken lyfter fram att den starka tillväxten som förväntas i Indien i år späder på oro för att den indiska efterfrågan förvandlas till en negativ faktor under 2024.

”Visibiliteten kring efterfrågetrenden är fortsatt låg, och fram till dess att vi får mer klarhet kring när och på vilken nivå som RAN-investeringarna bottnar under 2023/2024, ser vi ett begränsat utrymme för en materiell förbättring i sentimentet och omvärdering av aktien”, skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

Kepler Cheuvreux, som upprepar rekommendationen behåll för Ericsson, anser att telekombolagets mål för 2024 fortfarande ser utmanande ut.

”Framöver bör Ericsson inleda en gradvis återhämtning från och med tredje kvartalet, även om vi fortfarande har svårt att se hur koncernen skulle kunna nå sina mål för 2024 (justerad ebita-marginal i den nedre delen av det långsiktiga målet på 15-18 procent), med utgångspunkt från marginaler på endast 6,4 procent i första halvåret”, skriver Kepler Cheuvreux.

Nordea, som står fast vid sin köprekommendation för Ericsson, drar också ned sina resultatestimat och förväntningarna på Ericssons justerade ebita-resultat sänks med 14 procent för 2023 och med 4 procent för 2024.

Banken anser dock att aktien baserat på de nya estimaten har förutsättningar att leverera ”excellent värde”.

Även Danske Bank behåller sin köprekommendation, men sänker estimatet för Ericssons vinst per aktie 2023 med 16 procent och med 2 procent för 2024.

”Fokus förblir bruttomarginalen och vi räknar med att den bottnar ur under andra kvartalet. I andra halvåret biter kostnadsbesparingar, skiftet i underliggande mix är till större del bakom oss och fler IPR-avtal ger potential för ytterligare boost”, skriver Danske Bank.

Carnegie upprepar behåll och kallar Ericssonrapporten ”stökig med blandade signaler”. Investmentbanken sänker ebit-estimaten för Ericsson med 15 procent för 2023 och med 6 procent för 2024 och 2025.

Riktkursförändringar för Ericsson:

* Credit Suisse sänker till 52 kr (61)

* Nordea sänker till 75 kr (78)

* Kepler sänker till 64 kr (68)

* Danske Bank sänker till 75 kr (80)

* Carnegie sänker till 69 kr (73)

* Cowen sänker till 72 kr (80)

Vid 10-tiden på onsdagen hade Ericsson gått ned 1,1 procent till 56:44 kronor, efter att ha backat 8,6 procent efter rapporten på tisdagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera