söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Sandvik något bättre än väntat

Publicerad: 20 januari 2022, 07:10

Foto: Johanna Norin / TT

Verkstadsbolaget Sandviks justerade rörelseresultat blev 5 106 miljoner kr i det fjärde kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 5 099 miljoner kr enligt en sammanställning som Infront gjort inför rapporten.

Ämnen i artikeln:

Sandvik

Nyhetsbyrån Direkt


Försäljningen var 29 128 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på 27 332 miljoner kr.

Sandviks orderingång uppgick till 30 902 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på 28 226 miljoner kr.

Resultatet före skatt blev 5 272 miljoner kr, jämfört med snittestimatet på 4 907 miljoner kr.

De jämförelsestörande posterna var +57 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på -67 miljoner kr.

Utdelningen för helåret 2021 föreslås bli 4,75 kr per aktie, att jämföra med analytikernas genomsnittliga förväntan om 5,28 kr. Året före var den ordinarie utdelningen 4,50 kr per aktie, samtidigt som bolaget gjorde en extrautdelning på 2,00 kr.

”Gynnsam orderutveckling”

Sandvik upplevde att den dagliga orderingången inom det relativt sett mer konjunkturkänsliga affärsområdet Sandvik Manufacturing and Machining Solutions utvecklades gynnsamt under hela det gångna kvartalet och förbättrades jämfört med tredje kvartalet.

”Den positiva trenden har fortsatt under de första veckorna i januari”, skriver verkstadsbolaget i rapporten.

Orderingången inom affärsområdet uppgick under fjärde kvartalet till 10 365 miljoner kr. Det var 5 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan om 9 862 miljoner kr, enligt en sammanställning gjord av Infront.

”Störningar fortsätter”

Sandvik förväntar sig att rådande utmaningar i makromiljön, såsom störningar i logistiken, inflationspress och covid-19, fortsätter in på det nya året. Det skriver vd Stefan Widing i bokslutsrapporten.

”Samtidigt som påverkan på vårt företag är svår att förutsäga är jag övertygad om att vi kan hantera de här problemen med samma flexibilitet som vi har gjort det senaste året”, uppger Sandvik-chefen.

Den organiska orderingången och intäkterna för helåret ökade med 24 procent respektive 12 procent.

”Positivt verkstadssegment”

Per affärsområde hade Sandvik Mining and Rock Solutions en organisk tillväxt i orderingången på 30 procent under det fjärde kvartalet.

”I december meddelade vi förvärvet av Deswik, det ledande och snabbast växande större mjukvaruföretaget inom gruvplanering. Gruvplanering är en viktig tillväxtmöjlighet, och kombinerat med Sandviks expertkunnande inom utrustning och automation kommer vi att skapa nya möjligheter för att optimera kundernas värdekedja”, uppger Stefan Widing.

En ”fortsatt positiv” utveckling inom verkstadssegmentet och tvåsiffrig tillväxt inom flygsegmentet ledde till en ökning av den organiska orderingången om 11 procent inom Sandvik Manufacturing and Machining Solutions.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera