lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Sandvik höjde resultatet

Publicerad: 18 april 2019, 09:08

Foto: Johanna Norin/TT

Verkstadsbolaget Sandviks rörelseresultat blev 4.567 miljoner kr i det första kvartalet 2019. Ett genomsnitt av 15 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var 4.626 miljoner kr. Efter viss tvekan med tillfällig dipp ökade aktien på börsen.


Nyhetsbyrån Direkt


Sandviks orderingång uppgick till 27.873 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på 27.183 miljoner kr.

Omsättningen uppgick till 25.025 miljoner kr, här var 25.228 miljoner väntat. Den organiska omsättningstillväxten var +3 procent, mot väntat 4,0 procent.

Resultat före skatt blev 4.189 miljoner kr, jämfört med snittsestimatet på 4.408 miljoner kr.

Fortsatt god efterfrågan

Sandvik upplevde under det första kvartalet att efterfrågan fortsatt var god på en hög nivå, vilket medförde något lägre tillväxt. Det uppger vd Björn Rosengren i delårsrapporten.

”Vi har fortsatt fokus på att leverera starka marginaler även i en miljö med lägre tillväxttakt. På senare år har vi i allt högre grad koncentrerat oss på flexibilitet och snabbhet internt”, skriver Sandvik-chefen.

Stark inledning

Totalt sett har bolaget enligt Björn Rosengren haft en stark inledning på året med en organisk ökning av orderingången på 6 procent, vilket resulterade i ett orderingångsvärde i relation till intäkter på 111 procent.

”Det fick stöd av stora order från energisegmentet och en stark utveckling i gruvverksamheten, medan verksamheten inom skärande verktyg förblev, på det stora hela, stabil på en rekordhög nivå. Orderingången förbättrades i samtliga geografiska regioner, utom Asien. Jag är också nöjd med att vi upprätthöll en hög förvärvstakt”, säger Sandvik-chefen.

Bättre kassaflöde

Sandviks kassaflöde förbättrades i det första kvartalet genom ett högre resultat och en lägre uppbyggnad av rörelsekapital jämfört med samma period föregående år.

Det skriver vd Björn Rosengren i bolagets delårsrapport.

”Följaktligen stärkte vi balansräkningen ytterligare med en nettoskuldsättningsgrad om 0,21 (0,27). Det ger ytterligare flexibilitet framöver. Det var glädjande att se att vår förbättrade finansiella ställning noterades av Standard & Poors Global Ratings, som uppgraderade Sandvik till A med en stabil prognos, från tidigare BBB+”, skriver vd:n.

Björn Rosengren uppger sig vidare vara nöjd med de två förvärv som har genomförts under kvartalet, nämligen av Wetmore och Artisan.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera