lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Så handlar spararna i börsrallyt

Publicerad: 12 november 2020, 06:07

Biden som president men republikansk senat, vaccin och fortsatt enorma stimulanser från centralbanker och regeringar gör att spararna är rekordaktiva på börsen. Här är aktierna som köps och säljs mest.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Det är skyhög aktivitet bland spararna just nu. I måndags, dagen då den stora vaccinnyheten kom, uppmättes med råge det högsta antalet affärer under en handelsdag någonsin i Nordnets historia. Då gjordes 442 000 affärer. Det tidigare rekordet är från 12 mars och låg på 395 000 trades på en dag. Det var då turbulensen var som värst och en dag då OMXS30 rasade med över 10 procent, berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Men även under tisdagen och onsdagen har spararna varit aktiva och totalt har det gjorts över en miljon affärer på tre dagar via Nordnet.

– Det tangerar den högsta noteringen någonsin, som också är från mars i år, säger Frida Bratt.

Efter måndagens besked från Pfizer att deras vaccin är 90 procent effektivt har vi fått se en kraftig sektorrotation, där coronaförlorare som flyg och hotell under dessa dagar plötsligt blivit vinnare.

– Tittar vi nordiskt har spararna under dessa tre intensiva dagar köpt läkemedel och flygaktier. Den allra mest nettoköpta aktien nordiskt på Nordnets plattform är Pfizer, som ju som bekant är det bolag som kom med den glada vaccinnyheten i måndags. Vi hittar också SAS, som tillsammans med andra flygaktier steg kraftigt i måndags på förhoppningar om att verksamheten kan återgå till ett läge som åtminstone påminner om det tidigare normala. Dessutom finns förhoppningar om att SAS kan dra nytta av de stora ekonomiska utmaningar som Norwegian möter nu, säger Frida Bratt.

Svenska sparare har också passat på att köpa gamingbolag.

– Det talas om en enorm rotation mot cykliskt efter vaccinnyheten, men spararna satsade under dessa dagar fortsatt på tillväxtbolag i form av gamingbolagen. Det här är aktier som pressades under måndagen och tisdagen, när det talades om att ”gårdagens vinnare nu blir morgondagens förlorare”. Nedgången fick spararna att köpa mer, och aktierna var extremt omsatta dessa dagar, säger Frida Bratt.

Däremot ratar spararna banker som säljs av på bred front.

– Här ser det ju inte ut att bli de kreditförluster som man befarade när turbulensen var som värst i våras, samtidigt som Finansinspektionen nu öppnar dörren för utdelningar nästa år. Ändå åker bank ut ur portföljerna dessa dagar. Man vågar helt enkelt inte köpa den här typen av aktier, virusspridningen pågår fortfarande och ett vaccin kan dröja innan vi håller det i våra händer. Samtidigt är räntorna låga, vilket inte är till bankernas fördel, och konkurrensen tilltagande. Under dessa dagar pressades ju också Nordea rejält av att Sampo kanske säljer av sitt innehav i banken, säger Frida Bratt.

Men Frida Bratt tycker inte att spararna ska dra alltför drastiska växlar på den omtalade sektorrotationen där tidigare förlorare blir vinnare.

– Det har varat några dagar nu, men vi vet inte hur bestående den här. Jag tror absolut att vi kan se att skillnaden mellan värde- och tillväxtbolag kan minska, men välskötta tillväxtbolag lär fortsätta att gå bra. Dessutom hänger väldigt mycket på vaccinet nu. Kommer det någon negativ nyhet om distributionen eller dess effektivitet, eller att folk tvekar att vaccinera sig, så kan fokus ganska snabbt hamna på tech igen, säger hon.

Tabell: Mest nettoköpta aktier bland Nordnets kunder (nordiskt):

Pfizer
SAS
Finnair
NIO
Novo Nordisk

Tabell: Mest sålda aktier bland Nordnets kunder (nordiskt):

Nordea
H&M
Wärtsilä
DNB
Danske Bank

Tabell: Mest nettoköpta aktier bland Nordnets kunder i Sverige:

Embracer
Evolution Gaming
SAS
Pfizer
Kindred

Mest nettosålda aktier bland Nordnets kunder i Sverige:

H&M
Handelsbanken
Scandic
Swedbank
SEB

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera