onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Så feta är årets utdelningar

Publicerad: 30 april 2015, 07:16

Foto: Istockphoto

Årets utdelningar som för fullt håller på att skiftas ut till aktieägarna är rekordstora. Enligt en sammanställning från Svenskt Näringsliv ökar utdelningarna från de 40 största bolagen med hela 17 procent i år.


JP

Joakim Petersson


Utdelningarna uppgår till 167 miljarder kr, vilket är en ökning med 24,1 miljarder kr från förra året. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som har gått genom de av styrelsen föreslagna aktieutdelningarna i de 40 största svenska börsbolagen.

28 av 40 bolag höjer sin utdelning under 2015. Elva föreslår oförändrad utdelning medan medicinteknikbolaget Getinge är det enda som sänker. Två av företagen lämnar ingen utdelning.

Allt fetare utdelningar från bankerna ligger bakom årets stora pengaregn. Drygt en tredjedel av utdelningarna i de 40 storföretagen kommer från de fyra storbankerna. De svarar också för nära hälften av ökningarna av utdelningarna mellan 2014 och 2015.

Banksektorn sticker också ut med den högsta direktavkastningen. Snittet för storbankerna är 5,5 procent. Lägst direktavkastning har råvarubolagen med i snitt 1,5 procent.

Direktavkastningen för de 40 företagen är något högre än förra året, 4,0 procent jämfört med 3,8 procent.

De bolag som delar ut mest i förhållande till resultatet är lastbilstillverkaren Volvo, läkemedelsbolaget Meda och verkstadsbolaget Atlas Copco.

Tabell: Bolagen som delar ut mest

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera