torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Rusande chipjätten kan överskugga Fedchefen tal

Publicerad: 22 augusti 2023, 10:40

Foto: Getty Images

Nvidias kvartalsrapport är utan tvekan viktigast i den nuvarande rapportsäsongen och kan visa sig bli lika betydelsefull som centralbankchefen Jerome Powells tal vid Jackson Hole. Det rapporterar Bloomberg.

Ämnen i artikeln:

Delårsrapport

NF

Nyhetsbyrån Finwire


Chipjätten och marknadsledande AI-bolaget Nvidia har rusat 221 procent hittills i år och har därmed klättrat till att bli det sjätte största bolaget i världen, mätt i börsvärde. De underliggande trenderna som bolaget avspeglar kommer att vara viktigt för investerare, och det är flera:

Förutom high end-efterfrågan på grafikkort kommer rapporten även avslöja tillståndet för AI, och därmed bli vägledande för hur andra aktier i branschen går. Även bolagets exponering mot kryptobranschen gör att rapporten är het för många investerare. Efterfrågan på processorer visar indirekt hur stor efterfrågan är på spekulativa tillgångar, och med andra ord riskaptiten på marknaden.

Ytterligare en omständighet gör Nvidias rapport extra betydelsefull just nu då det också utgör en temperaturmätare på den globala leveranskedjan. Mikrochip var nämligen en viktig pådrivare för den tidiga inflationscykeln. Nyhetsbyrån skriver att Nividia forfarande inte fullt ut kan möta efterfrågan på ultra-high-end-kort av typen H100.

Anledningarna sammantaget gör att bolagets rapport kan vara lika betydelsefull för marknaden som centralbankchefens tal på fredag strax efter klockan 16.

Nvida släpper sin rapport för andra kvartalet på onsdag klockan 22.20, alltså efter att USA-börserna har stängt.

Läs mer: Rekord för våra portföljer i sommar – här är fonderna som ingår

Läs mer: Hernhag: Raset i kvalitetsbolaget öppnar för långsiktiga köp

Läs mer: Peter Malmqvist analyserar vinstfesten på börsen

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera