torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Rejält uppåt på börsen

Publicerad: 25 augusti 2015, 11:01

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter fem raka handelsdagar med nedgångar, som skickat ned OMXS30 över 10 procent, vände Stockholmsbörsen uppåt under tisdagens handel, och det rejält.


Nyhetsbyrån Direkt


OMXS30 stängde upp 3,9 procent på nivån 1.483. Den noteringen kunde emellertid fastställas först klockan 19.00, efter tekniska problem hos börsoperatören gjort att indexnoteringarna slutat uppdateras från strax före klockan 17.00, då OMXS30 handlades vid 1.477. Omsättningen var 20,7 miljarder kr.

Utvecklingen i Stockholm följde mönstret på de större europeiska börserna, där bland andra Euro Stoxx 50-index steg 5,2 procent, och tyska DAX ökade 5,4 procent.

– Det vi ser är en klassisk motreaktion på att börsen gått ner väldigt mycket under en kort tid. Att Kina kom med en räntesänkning gav dessutom ökad optimism om att regeringen ska dämpa börsnedgångarna, säger Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter flera dagar av rejäla börsfall i Kina har investerare gått och väntat på lättnader från den kinesiska centralbanken, PBOC, och vid lunchtid kom också nyheten att banken sänkt styrräntan med 25 punkter till 4,60 procent.

– Att marknaden studsat upp från att varit översåld tolkar jag som den lätta resan upp. Nu blir det upp till bevis för hausseflocken och personligen håller jag en försiktig inställning till börsen. Dels eftersom att augusti och september brukar vara årets svagaste period och dels för att jag vill invänta hur marknaden kommer att hantera den nuvarande upprekylen, säger Erik Hansén.

Samtliga aktier inom OMXS30-index låg på plus vid stängning och starkast gick Nokia med en uppgång på 9,1 procent.

Sett till sektorerna bidrog bank till en stor del av uppgången, med Handelsbanken som bäst av de fyra efter en uppgång på 5,5 procent.

Tätt därefter följde MTG med plus 5,4 procent. Aktien stöddes av att Handelsbanken lyft mediebolaget till köp från tidigare öka.

Electrolux och Telia Sonera var två andra aktier i toppskiktet som stöddes av rekommendationshöjningar.

Electrolux fick under morgonen se rekommendationen för sin aktie höjas till behåll från tidigare sälj hos DNB Markets, medan tipset för Telia Soneras aktie skruvats upp till köp från tidigare behåll hos Nordea.
Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista fick Hemtex en del uppmärksamhet sedan ICA lagt ett kontantbud motsvarande 7:50 kronor per aktie. Heminredningsbolaget rusade 43 procent till kursen 7:45 kronor.

Tristare var det för aktieägarna i Coor Service Management. Aktien tappade 12 procent efter en rapport som inte tagit väl emot av marknaden. Rörelseresultatet tyngdes i det andra kvartalet av noteringskostnader, samtidigt som neddragningar hos några storkunder kommer påverka det säsongsmässigt svaga tredje kvartalet negativt, skrev bolaget.
Ett annat bolag som kom med rapport var finanshuset Catella. Bolaget redovisade ett försämrat resultat efter skatt för det andra kvartalet, men stigande intäkter. Även mottagandet på aktiemarknaden var delat, och aktien handlades upp 0,7 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera