måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Proffice halverar resultatet

Publicerad: 23 maj 2013, 06:28

Bemanningsföretaget Proffice halverar vinsten samtidigt som omsättningen minskar rejält. Men bolaget ser nu tecken på en stabilisering på marknaden.

Ämnen i artikeln:

ProfficeDelårsrapport

Nyhetsbyrån Direkt


Proffice redovisar ett resultat efter skatt på 13 miljoner kronor för det första kvartalet 2013 (26). Resultatet per aktie uppgick till 0:19 kronor (0:35).

Nettoomsättningen uppgick till 1.062 miljoner kronor (1.200). Rörelseresultatet blev 10 miljoner kronor (40) och rörelsemarginalen var 0,9 procent (3,3).

Proffices avslutade åtgärdsprogram uppges i rapporten ha belastat företagets resultat med 5 miljoner kronor.

Under det första kvartalet har marknaden i Sverige stabiliserats och Proffice ser vissa tecken på en ökad aktivitet. Det skriver vd Lars Kry i vd-ordet i delårsrapporten.

”Vi gör ett positivt resultat i en fortsatt svag konjunktur, mycket tack vare vårt åtgärdsprogram. Med fortsatt kostnadsmedvetenhet och intern effektivitet kommer vi, tillsammans med vår dokumenterat höga kundnöjdhet, att skapa lönsamhet även i nuvarande affärsklimat”, skriver Lars Kry.

Proffice åtgärdsprogram från i höstas har nu avslutat och belastade resultatet i det första kvartalet med 5 miljoner kronor. Den totala kostnadsbesparingen förväntas uppgå till 220 miljoner på årsbasis och ge full effekt under hösten.

Den minskade omsättningen, med 12 procent i kvartalet, förklaras främst av en lägre efterfrågan samt färre antal arbetsdagar under första kvartalet i både Sverige och Norge, faktorer som slår hårt mot både omsättning och ebita-resultat.

Medan en fortsatt relativt hög varselstatistik bidrog till att Proffice omställningsaffär ökade med 33 procent under kvartalet påverkade den lägre aktivitetsnivån resultatet, främst i form av ökade garantilönekostnader och prispress.

I Sverige redovisade Proffice ett ebita-resultat på 22 miljoner (51), motsvarande en marginal på 2,8 procent (5,5).

På bolagets näst största marknad, Norge, stannade ebita-marginalen på 1,2 procent i kvartalet (1,6).

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera