lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Pictet: Positiv avkastning – men mindre av allt under 2022

Publicerad: 23 november 2021, 03:00

Foto: Shutterstock

Räkna med positiv avkastning även nästa år. Det är budskaoet i Pictet Asset Managements nyligen publicerade marknadssyn för 2022. Men var beredd på att det blir en lägre avkastning än den du blivit van vid under senare tid, säger Luca Paolini, Picetets chefsstrateg, som ansvarar för strategin.


CF

Christer Fälldin


Det ser fortfarande bra ut för investerarna, och 2022 blir ungefär som 2021, men lite mindre av allt, menar Luca Paolini. Aktier har nått nya rekordnivåer och är nu nästan 100 procent upp sedan priserna bottnade i djupet av den mörkaste pandemin. Och det har gått fortare än någon hade kunnat räkna med.

Även om utsikterna nu är goda för investerarna, finns det risker som kan minska avkastningen negativt under nästa år, och det gäller för både aktier och obligationer. Orsakerna är bland annat de rekordhöga värderingarna och penning- och finanspolitiken som regeringar och centralbanker har bedrivit trots den nu allt mer stigande inflationen. Allt detta medverkar till att pressa avkastningen nedåt, till ensiffriga tal, under 2022, enligt det schweiziska multinationella investmentbolaget Pictet Asset Management.

”Successiv återgång”

Obligationer befinner sig redan i en ”björnmarknad”, och nästa år blir ungefär likadant som detta år.

”Just nu befinner vi oss i den sista tredjedelen av en expansionsfas som redan är historisk som den snabbast accelererande börsfasen hittills”, skriver Luca Paolini.

Successivt kommer de ekonomiska aktiviteterna i världen att återgå till förpandemiska nivåer och Pictet förutser en synkroniserad tillväxt nästa år, med klart lägre skillnader mellan olika sektorer och regioner.

”Den globala ekonomin är en supertanker som tar tid att ändra färdriktning på”, skriver chefsstrategen.

”Tillfrisknande i alla regioner”

Men när restriktionerna i världen successivt avvecklas ökar produktionen och trycket på försörjningskedjorna minskar, och därmed även komponentbristen. Och för första gången i nutid slår den amerikanska ekonomin Kina i grenen tillväxt, cirka 5,6 procent under 2022. Inflationen blir kvar beroende på den stora efterfrågan, och arbetslösheten minskar, är Pictets prognos.

Tillfrisknandet i ekonomin gäller även Europa, Storbritannien och Japan, även om dessa ekonomier fortsatt ligger efter USA.

När det gäller Kina är historien delad. Efter en svag start på året kommer en snabb återhämtning driven av ökande konsumtion, som dock hotas något av den stigande inflationen, samtidigt som det inte går att utesluta fortsatta begränsande regleringar från den kinesiska regeringen, eller fortsatt svaghet i den för Kina viktiga fastighetssektorn.

Ekonomisk överhettning är en betydande risk, och den är betydligt mer sannolik än stagflation, menar Luca Paolini, och tillägger att Pictet ser tre specifika risker för den globala tillväxten under 2022.

Den stigande inflationen är nummer 1, och till den hör också ett skenande oljepris, med sannolikheter för 100 dollar fatet. Det skulle ta udden ur den ökande efterfrågan.

”Likviditeten börjar avta”

Den andra risken är fortsatta regulatoriska bestämmelser i Kina, vilket inte helt går att räkna bort. Slutligen, covid-19 har inte försvunnit, och det finns en ordentlig risk för att en ny, dödligare variant av viruset, som nuvarande vacciner inte rår på, utvecklas och sprids över världen.

Penningpolitiken, tror Pictet, kommer att förändras under nästa år, oavsett om det blir en U-formad börskurva, eller inte. Tillväxtekonomierna har redan inlett åtstramningar, och Pictet förväntar sig att centralbankerna i världen stramar åt, vilket skulle innebära att den stora likviditeten på marknaderna börjar minska för första gången sedan den globala finanskrisen.

Räntorna förblir dock relativt låga, trots Feds avtrappning av kvantitativa lättnader, enligt Pictets outlook för 2022.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera