torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Pensionsjätten varnar för “bekymmersfri” aktiemarknad

Publicerad: 12 september 2023, 13:00

Foto: Getty Images

Marknaden har en för bekymmersfri syn på den ekonomiska utvecklingen framöver, enligt Skandia. I en färsk placeringsrapport höjer pensionsjätten ett varningens finger för några orosmoln på börshimlen.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Det har varit en något spretig börsutveckling globalt där Japan och USA ligger ohotade i täten medan bland annat svenska och kinesiska aktier gått trögare. Trots att Stockholmsbörsen totalavkastat nära 6 procent under 2023 är det en av de sämsta marknaderna i år, uppmärksammar Skandia i en ny utgåva av rapporten “Placeringsutsikter”.

Marknaden verkar se en ljusning framför sig, något som håller upp riskaptiten, enligt pensionsjätten.

“I mångt och mycket handlar det om att inflationen ska röra sig ned mot målet, konjunkturen ska mjuklanda (främst USA) och centralbankerna ska börja släppa på bromsen”, står det att läsa i analysen.

Skandia medger att utsikterna förbättrats de senaste månaderna, men påtalar att marknadens syn framstår som “lite väl bekymmersfri”. Det finns ett antal orosmoln att beakta, enligt pensionsjätten som listar vinstutecklingen i börsbolagen, konjunkturen och inflationen.

“Utsikterna för bolagsvinsterna ser inte lika ljusa ut jämfört med tidigare. De senaste kvartalen har vinsterna visserligen fortsatt att överträffa analytikernas prognoser. Men i absoluta tal har vinsterna faktiskt fallit de senaste kvartalen”, skriver Skandia i rapporten.

När det gäller det ekonomiska läget är Skandias bedömning att lågkonjunkturen bara skjutits på framtiden, vilket inte börsen prisat in ännu.

“Dessutom, skulle inte inflationen falla tillräckligt mycket så finns det en överhängande risk för korrigering på aktiemarknaderna. Som sparare behöver man därför vara förberedd på att humöret kan surna snabbt”, går det att läsa vidare i rapporten.

Rådet till privatspararna blir att fundera kring risknivån i portföljen.

“Att ha en allt för stor vikt av en specifik region eller sektor kan ge större bakslag och i det här läget bör man se till att portföljen är väldiversifierad.”, skriver Skandia.   

Läs mer: Analys: Fallna börsstjärnan ska upp 50 procent

Läs mer: Tre välmående bolag att köpa när trenden vänder

Läs mer: Fridell: Investmentbolagen jag aldrig skulle köpa

Läs mer: Populära fetmaläkemedel ger kursrally – förvaltaren pekar ut fyra vinnare

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera