torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Pareto kastar om i norska modellportföljen – slog index i januari

Publicerad: 1 februari 2023, 14:00

Foto: Shutterstock

Paretos norska modellportfölj överträffade Oslobörsen i januari. Nu gör investmentbanken fem ändringar i hopp om att behålla övertaget.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I januari avkastade Paretos norska modellportfölj 2,4 procent medan Oslobörsen bara mäktade med en uppgång på 0,5 procent. Den största bidragsgivaren var försäkringsbolaget Protector som rusade 14,3 procent under den gångna månaden, skriver banken i en portföljuppdatering.

I hopp om att behålla övertaget mot Oslobörsen väljer Pareto att göra fem ändringar bland innehaven. Det innebär att Aker Solutions, Crayon, Protector, Vår Energi och Yara utgår från modellportföljen.

Ersättarna är Borregaard, BW Energy, Europris, Seadrill och Sparebanken Vest.

Lågpriskedjan Europris plockas in i portföljen lagom till bolagets delårsrapport för fjärde kvartalet. Den publiceras på torsdagen den 2 februari.

”Vi tycker fortfarande att aktien ser billig ut vid dagens prissättning”, uppger Paretos analytiker Joachim Huse, som bevakar konsumentvarusektorn, i en kommentar.

Vidare bedömer bankens analytiker att rapportsläppet kommer att vara en ”positiv trigger” för Europris-aktien.

Januarivinnaren Protector lämnar plats åt Sparebanken Vest i modellportföljen.

– Vi ser en uppsida i banksektorn generellt och Sparebanken Vest fortsätter att vara bäst i klassen när det gäller avkastning på eget kapital, uppger Paretos bankanalytiker Vegard Toverud och Herman Zahl i en kommentar.

Sparebanken Vest går mot ett ”mycket lönsamt år”, något som inte speglas i aktiekursen för närvarande, tillägger bankanalytikerna.

Pareto behåller Aker BP, Hafnia, Mowi, Norske Skog och Stolt-Nielsen i portföljen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera