lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Parallellnoteringen av NGM-aktier stoppas tillfälligt

Publicerad: 7 juni 2022, 05:22

Foto: Patrik C Österberg /TT

Konkurrensverket förbjuder tillfälligt Nasdaq från att erbjuda handel i bolag som är noterade på NGM för att skydda konkurrensen. Det framgår av ett pressmeddelande från Konkurrensverket.


Nyhetsbyrån Direkt


Bakgrunden är att Nasdaq har aviserat att börsoperatören kommer att börja erbjuda handel med aktier i bolag som är noterade på Nordic Growth Markets marknad Nordic SME, utan att de berörda bolagen har lämnat sitt samtycke.

”Konkurrensverket har funnit att agerandet sannolikt utgör en överträdelse av förbudet mot missbruk av en dominerande ställning, och ålägger därför Nasdaq att inte ta upp handel med aktier i bolag som finns hos NGM om bolagen själva inte har samtyckt till detta”, skriver Konkurrensverket.

Beslutet är interimistiskt och gäller tills den fördjupade utredningen är klar.

”Vi bedömer att Nasdaqs agerande kan skada såväl emittenter som noteringsmarknaden för små och medelstora företag, och i synnerhet NGM. Nasdaq har i egenskap av sin dominerande ställning ett särskilt ansvar att inte agera på ett sätt som riskerar att skada konkurrensen”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Det interimistiska beslutet förenas med vite om femtio miljoner kronor, skriver Konkurrensverket.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera