tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Pandemin påverkade Humanas resultat negativt

Publicerad: 6 november 2020, 07:11

Foto: istockphoto

Omsorgsbolaget Humana redovisar ett resultat efter skatt på 109 miljoner kr för det tredje kvartalet 2020 (128). Resultatet per aktie uppgick till 2,05 kr (2,42).

Ämnen i artikeln:

Humana

Nyhetsbyrån Direkt


Humanas vd summerar det tredje kvartalet som stabilt, både operationellt och finansiellt, trots att det liksom föregående kvartal präglats av pandemin.

Det framgår av vd-ordet från Rasmus Nerman delårsrapporten.

För de nio månaderna, januari-september, ökade intäkterna med 5 procent, med en organisk tillväxt på 4 procent, och ett rörelseresultat som ökade med 24 procent.

Rörelsemarginalen uppgick till 8,9 procent i kvartalet och 6,3 procent i niomånadersperioden.

”Skulderna fortsatte att minska och skuldsättningsgraden är nu i nivå med det finansiella målet”, skriver Rasmus Nerman.

”Under kvartalet har vi fortsatt lagt stort fokus på att hantera covid-19-pandemin. Jag upplever att vi hanterar läget på ett mycket bra sätt och är stolt över våra fantastiska medarbetares uthållighet”, skriver han.

Finansiellt påverkade pandemin intäkterna negativt genom lägre beläggning.

”Vi har haft ökade kostnader för sjukskrivningar och skyddsutrustning, men efter statlig kompensation är påverkan på resultatet marginell”, skriver Rasmus Nerman.

Mest påverkat av pandemin är affärsområdet Äldreomsorg och finansiellt var det ett svagare kvartal. Lägre beläggning, högre personalkostnader och uteblivna prisökningar är bakomliggande orsaker som dock kommer att korrigeras över tid, enligt vd.

Under andra kvartalet 2021 räknar Humana med att öppna fem nya äldreboenden i egen regi.

Humanas rörelseresultat blev 172 miljoner kr (176) och justerat rörelseresultat blev också 172 miljoner kr (172). Nettoomsättningen uppgick till 1.931 miljoner kr (1.928).

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera