torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Oslobörsen en av världens bästa i år

Publicerad: 17 maj 2022, 11:00

Foto: Lise Åserud /TT-NTB

Oslobörsen har stått emot årets börsturbulens väl och ligger faktiskt på plus sedan årsskiftet. Det gör att börsen i vårt västra grannland är en av de som utvecklats bäst i år.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


För första gången på tre år kan norrmännen fira 17:e maj som sig bör. De senaste åren har pandemin satt stopp för massfirandet men nu lär norrmännen gå man ur huse för att fira. Men norrmännen kan också glädjas åt att Oslobörsen inte rasat som de flesta andra börser runt om i världen.

Faktum är att OSEBX-indexet i går stod 1,5 procent högre än vid årsskiftet samtidigt som Stockholmsbörsens OMXSPI var ner drygt 20 procent.

Bakom lyftet står bland annat rederier, energisektorn och oljeservicesektorn som gynnats av högre fraktpriser och högre oljepriser. Men även sjömatssektorn har gått bra där bland annat jätten Grieg Seafood är upp 60 procent sedan årsskiftet.

Grieg Seafood ingår för övrigt i DNB:s norska modellportfölj som Privata Affärer regelbundet rapporterar om. Portföljen var i går upp 2,8 procent sedan årsskiftet och består i dag av Equinor, Lerøy Seafood, Nordic Semiconductor, Grieg Seafood, SR Bank, Gjensidige, Vår Energi och Yara.

När det gäller sjömatssektorn påpekar DNB att den visserligen gett ett ordentligt bidrag till avkastningen sedan årsskiftet. Men de senaste veckorna har utvecklingen varit tämligen svag.

”Flera av de större aktörerna har rapporterat kvartalssiffror och kursreaktionerna har i de flesta fall varit negativa. Lerøy Seafood föll 8,7 procent på rapportdagen. Grieg Seafood var också ner på rapportdagen”, konstaterar DNB i måndagens portföljuppdatering.

Men förutom något svaga rapporter för sjömatsbolagen så har rapportperioden varit något bättre än väntat, enligt DNB.

”Summerar vi så anser vi att rapportsäsongen varit lite bättre än vi väntade oss, med i genomsnitt positiva estimatjusteringar efter rapporterna. Den största delen av estimatlyften kommer ifrån uppskruvade prisförväntningar på olja- och råvaror. Dessa prisförväntningar var dock i stor grad redan inprisade i kurserna och ändrar inte vår syn på marknaden”, skriver DNB.

Tabell: De 20 bästa aktierna hittills i år på Oslobörsen

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabell: De 20 sämsta aktierna på Oslobörsen hittills i år

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Not: Tabellerna baseras på slutkurser 16 maj.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera