tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Oriflame pressas i Östeuropa

Publicerad: 13 augusti 2015, 05:30

Foto: Istockphoto

Kosmetikabolaget Oriflames försläljning på den viktiga Östeuropeiska marknaden minskade mer än väntat under det andra kvartalet. På andra marknader var utvecklingen desto bättre. Det framgår av delårsrapporten.


Nyhetsbyrån Direkt


Oriflame redovisar ett rörelseresultat på 21,7 miljoner euro för det andra kvartalet 2015.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Analytikerna hade räknat med att rörelseresultatet skulle bli 23,6 miljoner euro, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Justerad för engångsposter uppgick rörelsemarginalen till 8,3 procent (8,1), vilket gav ett justerat rörelseresultat på 25,0 miljoner euro (25,3).

SME Direkts konsensus innehöll inga engångsposter.

Nettoomsättningen blev 301 miljoner euro, jämfört med väntade 303 miljoner euro.

Försäljningen i öst minskade mer än väntat

Oriflames försäljning i regionen CIS, som i huvudsak består av forna Sovjetstater minskade med -15 procent i lokala valutor under det andra kvartalet. Väntat var en försäljningsnedgång om 8,7 procent, enligt SME Direkt.

Räknat i euro minskade Oriflames omsättning i regionen med 27 procent.

Säljkåren sjönk med 16 procent och produktiviteten ökade med 1 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Justerad rörelsemarginal uppgick till 7,1 procent för regionen och justerat rörelseresultatet skrevs i sin tur till 6,9 miljoner euro.

Försäljningen i Ryssland, som ingår i CIS och med råge är Oriflames enskilt största marknad, minskade med 15 procent, räknat i lokal valuta.

Här låg förväntningarna på -6,8 procent, enligt SME Direkt.

Stark utveckling i Kina

Oriflames tillväxtmarknader i Latinamerika, Turkiet, Afrika och Asien bidrog med 48 procent av koncernens totala försäljning under andra kvartalet.

Den starka tillväxten i Kina fortsätter, och är nu en allt viktigare del av sminkbolagets verksamhet. Tillväxten på den kinesiska marknaden fortsatte att uppvisa tresiffrig tillväxt under det andra kvartalet, framgår det av delårsrapporten.

”Ytterligare betydande prisökningar för att kompensera för devalveringen i CIS-regionen, främst i Ryssland och Ukraina, implementerades enligt plan, med negativ effekt på volymerna. Trots en lovande start för tredje kvartalet, som påverkades positivt av timingeffekter under kvartalet, är det alltjämt en utmaning att vända volymtrenden för koncernen”, skriver bolagets vd Magnus Brännström vidare i rapporten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera