torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Novo Nordisk rasar efter rapport

Publicerad: 5 augusti 2016, 09:31

Foto: Novo Nordisk

Danska diabetesjätten Novo Nordisk drar med sig hela Köpenhamnsbörsen ned på fredagen efter att sänkt sina tillväxtförväntningar för försäljning och rörelsevinst.


Nyhetsbyrån Direkt


Att läkemedelsbolaget även flaggar för något lägre priser i USA nästa år gör knappast saken bättre och skulle kunna göra att läkemedelsbolagets långsiktiga finansiella mål kan komma att ifrågasättas.

Det framgår av analytikerkommentarer enligt Ritzau Finans.

Sydbank-analytikern Sören Löntoft beskriver kvartalet som en besvikelse överlag men att det även finns ljuspunkter:

”Nedjusteringen är såklart inte positiv. Konsensus bland analytikerna var en försäljningstillväxt på över 7 procent så det är några estimat som ska sänkas. Men sett till utvecklingen under det andra kvartalet är det inte så överraskande att de ska sänkas”.

Bland ljuspunkterna nämns dock Tresiba, mot diabetes, och Saxenda, mot övervikt, samt utvecklingen i Kina.

Novo Nordisk sänkte på fredagsmorgonen den högre delen av prognosintervallet för både försäljningstillväxt och vinsttillväxt för helåret 2016.

Nu spår Novo Nordisk att försäljningstillväxten i lokala valutor kommer att bli 5-7 procent helåret 2016 mot tidigare 5-9 procent.

Den justerade ebit-tillväxten i lokal valuta väntas nu bli 5-8 procent mot tidigare 5-9 procent.

Tidigare förväntningar om den amerikanska prisutvecklingen nästa år var oförändrad. Nu väntas alltså en amerikansk prispress om låga till medelhöga ensiffriga tal i stället under 2017.

Vid 11.10-tiden på fredagen hade Novo-aktien rasat drygt 8 procent och drog med sig Köpenhamnsbörsen, OMXC20, som samtidigt var ned 3,4 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera