torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nordea överviktar aktier – första gången på drygt ett år

Publicerad: 31 augusti 2023, 10:30

Nordea höjer sin allokeringsrekommendation för aktier till övervikt. Nordeas chefsstrateg Johan Larsson pekar ut flera skäl till beslutet.

Foto: Julia Nikhinson(AP/TT)/Nordea

Nordea skruvar upp sin rekommendation för aktiebenet i portföljen till övervikt. Höjningen andas optimism, men bankens chefsstrateg Johan Larsson tonar ned förväntningarna.
– Osäkerheten har inte försvunnit, säger han till Privata Affärer.

Ämnen i artikeln:

NordeaAktieportföljObligationFöretagsobligationer

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I torsdagens uppdaterade marknadssyn med rubriken “Tilltagande medvind” höjer Nordea aktierekommendationen till övervikt. Det är första gången sedan juni förra året som banken överviktar aktier.

Rekommendationen gäller en diversifierad portfölj och Nordea förordar att den ökade aktievikten finansieras med en lägre andel obligationer med kort löptid eller kassa.

– Inflationen faller tillbaka och vi lägger förmodligen räntetoppen bakom oss inom kort. Dessutom fortsätter ekonomin att visa motståndskraft med alltjämt god tillväxt, säger Nordeas chefsstrateg Johan Larsson till Privata Affärer, och tillägger:

– Dessutom verkar bolagens vinster ha bottnat ur. Nu tror marknaden att de kommer att vända uppåt igen när vi återgår till mer normala förhållanden.

Samtidigt behåller Nordea en neutral rekommendation för obligationer med längre löptider. Det ger en krockkudde om marknaden har fel om konjunkturen och världsekonomin försvagas, något som börsen inte hade uppskattat.

– Då kommer långräntorna sannolikt att vika av och ge en bra avkastning med fokus på portföljens innehav av obligationer, säger Johan Larsson.

På sektorbasis väljer Nordea att ta hem vinst i sällanköpsaktier och slopar den tidigare övervikten. Samtidigt drar banken upp rekommendationen för dagligvarubolag till neutral.

Efter förändringarna har banken en helt neutral sektorallokering, vilket kan uppfattas som en försiktighetsåtgärd.

– När man överviktar aktier har man en positiv syn på konjunkturen och då är det nära till hands att övervikta cykliska sektorer. Men vi är inte beredda att ta det steget ännu. Vi ser helt enkelt inte några klockrena möjligheter, säger Johan Larsson, och fortsätter:

– Osäkerheten har inte försvunnit. Det finns orosmoln kvar, inte minst kopplat till Kina och Europa, därav en viss försiktighet.

Förutom de tidigare nämnda rekommendationsändringarna i portföljens ränteben drar banken även ned exponeringen mot statsobligationer i tillväxtmarknader – utgivna i dollar – till neutral.

Nordea behåller däremot övervikten mot amerikanska och europeiska företagsobligationer – inom Investment grade – samt undervikten i statsobligationer.

Läs mer: Aktierna där alla analytiker säger köp

Läs mer: Här är listan med 29 aktier vi håller koll på

Läs mer: Knepiga börsutsikter – dags att se över risken i sparandet

Läs mer: Fridell: Här finns börsens gratisluncher

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera