fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nordea drar upp tillväxtmarknader på bekostnad av USA

Publicerad: 28 april 2023, 09:30

Foto: Getty Images

Flera orosmoln hänger kvar på börshimlen. Rekommendationen att äga en balanserad portfölj mellan aktier och obligationer ligger därmed fast, förklarar Nordeas strateger i bankens uppdaterade marknadsrapport.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Efter turbulensen i mars då flera banker hamnade på obestånd följde en återhämtning på både aktie- och räntemarknaden. Men även om bankoron stabiliserats har den inte försvunnit helt, understryker Nordeas strateger i bankens färska markandssyn, vilken uppdateras månadsvis.

”Det finns fortfarande tecken på stress, inte minst med fokus på kapitalutflöden från bankerna, men en större systematisk kris verkar i nuläget osannolik”, står det att läsa i rapporten.

Vidare uppmärksammar de att analytikerna fortsatt att sänka sina vinstprognoser i april medan börserna planat ut och handlats mer sidledes.

”Den negativa revideringen av de globala vinstestimaten höll i sig under april och den förväntade vinsttillväxten för 2023 är nu marginellt negativ”, skriver Nordeas strateger, och tillägger:

”Rapportperioden är inte avslutad och det är i skrivande stund för tidigt att avgöra hur bolagen ser på utsikterna.”

När det gäller den ekonomiska utvecklingen spretar utsikterna globalt. Bland annat väntas aktiviten i USA bromsa in efter att ha stått emot överraskande väl under årets inledning.

”Utvecklingen ser som starkast ut i Europa och Kina men i USA talar det mesta för ett dämpat investeringsklimat där ledande indikatorer pekar i riktningen mot en kommande inbromsning, där stramare kreditvillkor förväntas väga på utvecklingen med lägre tillväxt som följd”, skriver bankens experter.

De poängterar att osäkerheten är stor och det går ännu inte att avgöra hur kraftig inbromsningen under andra halvåret 2023 slutligen blir.

”På den positiva sidan har räntehöjningarna och inbromsningen i USA redan lett till att arbetsmarknaden inte ser lika ansträngd som tidigare”, fortsätter Nordeas strateger i rapporten och konstaterar att det ”bör minska trycket på Fed”, det vill säga USA:s centralbank Federal Reserve.

Därmed finns det ”goda anledningar att tro att Fed snart kommer göra en paus i räntehöjningarna”, enligt bankens strateger.

Sammantaget gör osäkerheten på marknaden att Nordea behåller sin rekommendation om en neutral allokering mellan aktier och obligationer. Däremot väljer banken att justera den regionala fördelningen i aktiebenet – tillväxtmarknader överviktas på bekostad av amerikanska aktier.

”Tillväxtmarknader handlas till en rabatt och ska så göra, men ett framåtblickande P/E-tal på 12 för 2023 ser vi som en attraktiv nivå. Samtidigt har utsikterna för USA försämrats och här är värderingen mer ansträngd med ett motsvarande P/E-tal på 18”, lyder motiveringen från Nordeas strateger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera