lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Negativt resultat per aktie för Eltel

Publicerad: 24 juli 2019, 08:12

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, står både i Sverige och i Finland inför minskade volymer inom Power och Communication.

Ämnen i artikeln:

Eltel

Nyhetsbyrån Direkt


Bolagets stora kunder minskar sina investeringsnivåer, och bolaget självt är selektivt i sina anbud, enligt vd Casimir Lindholm i delårsrapporten.

Eltel redovisar i rapporten för andra kvartalet ett operativt ebita-resultat på 2,5 miljoner euro för det andra kvartalet 2019 (2,0). Den operativa ebita-marginalen blev 0,9 procent (0,7).

Nettoomsättningen uppgick till 276 miljoner euro (296), motsvarande en nedgång med 6,6 procent.

Resultatet efter skatt blev -2,0 miljoner euro (0,2) och resultatet per aktie var -0,01 euro (0).

Kunderna minskar investeringar

Eltel står både i Sverige och i Finland inför minskade volymer inom Power och Communication. Dels för att bolagets stora kunder minskar sina investeringsnivåer, dels för att bolaget är selektiva i sina anbud. Det skriver vd Casimir Lindholm i delårsrapporten.

”Marknaderna i allmänhet är stabila men vi är noga med att inte gå in i några olönsamma projekt”, skriver han.

Under det andra kvartalet förbättrades Eltels operativa ebita-marginal marginellt, till 0,9 procent från 0,7 procent i fjol. Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades till 13,5 miljoner euro, mot ett jämförbart kassaflöde om 6,9 miljoner euro andra kvartalet föregående år.

”Lägre produktionsvolymer i Communication Sverige och den förväntade nedgången i Smart Grids påverkade utvecklingen negativt. Däremot har våra stora projekt med hög risk och låga marginaler haft en stabil och god produktion under perioden”, skriver Casimir Lindholm.

Minskad försäljning

Under andra kvartalet påverkades lönsamheten i segmentet Power negativt jämfört med föregående år som en följd av den förväntat minskade försäljningen inom Smart Grids och med svagare resultat inom High Voltage.

I segment Communication fortsatte Norge och Danmark att leverera stabila och starka resultat, där försäljningen främst är driven av Build och ökade kundinvesteringar. För Sverige är läget det motsatta med lägre volymer i Build och minskade investeringsnivåer från stora kunder.

”Vi ser därför över vår kostnadsstruktur generellt i bolaget”, skriver Casimir Lindholm.

Han uppger vidare att Eltel fortsätter att arbeta aktivt med den strategiska utvärderingen av verksamheten i Polen och Tyskland och kommer att kommunicera sina avsikter allteftersom arbetet fortskrider.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera