måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nedåt på kort börsdag

Publicerad: 30 april 2015, 07:19

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Stockholmsbörsen, som hade halvdag på torsdagen inför firandet av Valborg och Första maj, avslutade handelsveckan i rött.


Nyhetsbyrån Direkt


De ledande börserna i Europa hade en blandad utveckling och USA-terminerna visade på nedgångar kring 0,2-0,3 procent.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid stängning klockan 13.00 ned 0,5 procent på noteringen 1.628. Omsättningen uppgick till cirka 16,6 miljarder kronor.

Telekombolaget Nokias rapport tyngde Stockholmsbörsen efter att resultatet för det första kvartalet missat förväntningarna kraftigt. Det var främst Networksmarginalen som blev en rejäl besvikelse och aktien backade 8,4 procent.

”Nokia hade precis samma effekter som Ericsson, men det hade ingen räknat med”, säger Ålandsbankens analytiker Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

SCA:s rapport för det första kvartalet kan sammanfattas med att volymerna upprätthålls väl medan lönsamheten belastas av högra råvarukostnader och valutaeffekter. Marknaden var dock lättad och aktien steg 5,7 procent.

En rapport som med råge överträffade analytikernas samlade förväntningar var den som släpptes av Lundin Mining sent på onsdagskvällen. Nyförvärven Candelaria och Eagle bidrog till att gruvbolaget kunde visa siffror som slog konsensus på i stort sett alla punkter. Marknaden belönade med att skicka upp aktien med drygt 6 procent.

Ett annat bolag inom Lundinsfären, Africa Oil, presenterade på morgonen en operativ uppdatering. De kenyanska brunnarna Amosing 1 respektive 2 flödade 5.600 fat per dag respektive 6.000 fat, vilket överträffade bolagets egna förväntningar. Aktien steg initialt men backade och noterades en kort stund på minus, för att till slut stänga 0,7 procent upp.

På morgonen kom även beskedet att Assa Abloys vd Johan Molin föreslås bli ny styrelseordförande i Sandvik, efter Anders Nyrén.

”Han (Johan Molin) har en bra och lång erfarenhet från industri, både svensk och internationell, som jag tror blir en värdefull tillgång för bolagets fortsatta utveckling”, låter Sandviks vd Olof Faxander hälsa via mail till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik rusade 6,4 procent medan Assa Abloy tappade 1,2 procent.

Pricer har fått stororder från Coop Norge i ett avtal som värderas till cirka 110 miljoner kronor. Aktien steg 3,9.

En annan av dagens vinnare är Starbreeze med en uppgång på 5,8 procent. Spelutvecklaren har tecknat ett konsoldistributionsavtal (console publishing agreement) med 505 Games gällande Overkills The Walking Dead.

Att nämnas bör också att H&M är ett av de bolag som handlas exklusive rätt till utdelning under dagen. Klädjätten noterades ned 3,7 procent, eller 12:70 kronor vilket alltså är mer än den avskilda utdelningen på 9:75 kronor.

På torsdagsmorgonen bekände även två av Nordens börsjättar färg: norska Statoil och Nordens största börsbolag, danska Novo Nordisk. Båda aktier steg på respektive handelsplatser.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera