måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nedåt på börsen

Publicerad: 9 september 2014, 07:07

Stockholmsbörsen föll tillbaka något under tisdagen, en utveckling i linje med trenderna på ledande börser i Europa och USA.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


Verkstadssektorns ABB och Concentric höll båda kapitalmarknadsdagar med offensiva besked, vilket stärkte de båda aktierna. Electrolux rekylerade nedåt efter det kurslyft som följde på nyheten på måndagen om förvärv av GE Appliances.

Vid stängning var OMXS30-index 0,7 procent ned till 1.382,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till strax under 11 miljarder kronor

Electrolux tappade 3,3 procent till kursen 190:60 kronor efter att ha rusat till rekordnoteringen 205 kronor dagen innan. De högre nivåerna har fått flera analyshus att backa, bland andra UBS som sänkt sin rekommendation för vitvarutillverkaren till neutral från tidigare köp och Danske Markets som sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

ABB samlade representanter för finansmarknad och media i London och lämnade bland annat nya finansiella mål som uppfattades som offensiva. Ett besked som också välkomnades av aktiemarknaden var återköp av egna aktier till ett totalt värde av 4 miljarder dollar över 24 månader.

ABB-aktien slutade som en av dagens kursvinnare, upp 0,6 procent till 164:10 kronor.

Concentric, som är underleverantör till fordonssektorn, stängde 3,8 procent upp till 95:50 kronor. Vd David Woolley målade på upp en ljus bild av möjligheterna till fortsatt tillväxt med bibehållna höga marginaler.

Oriflame, inom smink och skönhetsprodukter, utvecklades svagare än marknaden under större delen av dagen men en sen återhämtning snyggade till slutfacit till -0,8 procent.

Sektorkollegan L’Oreal uppgav i franska tidningen Le Figaro att marknadstillväxten var negativ i juli och augusti, och sänkte därmed sin marknadsprognos för andra halvåret, enligt Bloomberg news.

Sökmotorbolaget Eniros aktier fortsatte att åka utförslöpa på börsen, nu ytterligare 8,1 procent till 11:74 kronor under växande oro för behov av ny kapitalanskaffning. Preferensaktien var likaså under press, ned 9 procent.

Kopy Goldfields, som handlas på First North, ökade knappt 12 procent, sedan bolaget meddelat att de första resultaten från prospekteringsborrningarna i Krasny-projektet var i linje med förväntan och i vissa fall bättre än väntat.

Stor kursvinnare var också Neurovive Pharmaceuticals sedan bolaget meddelat att det utlicensierat sin läkemedelskandidat NVP018 till Oncore. Avtalet skulle kunna ge Neurovive cirka 1 miljard kronor. Aktien stängde 20 procent högre till 74 kronor. Sedan årsskiftet har aktien stigit hela 325 procent.

3D-skivarbolaget Arcam har fått en order på ett Q20-system från Airbus i Frankrike. Aktien avancerade 3,5 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera