onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nedåt på börsen

Publicerad: 31 maj 2013, 06:56

Stockholmsbörsen stod i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna på minus sedan början av fredagen, något som bättre än väntad USA-statistik inte förmådde ändra på. Ett budrykte lyfte omsättningen och kursen i Meda-aktien betydligt.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


OMXS30 avslutade maj på nivån 1.214,8, vilket innebar en nedgång på 0,9 procent för dagen men en uppgång på 1,4 procent sedan Valborg. Årsuppgången hittills är 10,0 procent, och dagsomsättningen uppgick till 16,26 miljarder kronor.

Av detta utgjordes nästan exakt en tiondel, 1,62 miljarder kronor, av Meda efter uppgifter i bland annat Wall Street Journal om att indiska Sun Pharma är på väg att lägga ett bud på motsvarande cirka 120 kronor per aktie. Meda var som mest upp 6 procent, men stängde mer måttliga 1,9 procent upp på nivån 85:50 kronor.

På makronivå prickade den europeiska inflationsprognosen i maj och arbetslösheten i april förväntningarna. Ett knippe USA-statistik inkom i form av bland annat inköpschefsindex från Chicago som var klart bättre än väntat. Michiganindexet, som mäter stämningen bland amerikanska konsumenter, var också bättre än väntat.

Det gav dock föga utslag i börskurserna, och Nomura skrev tidigare under fredagen om att avgörandets timme i stället tycks ligga nästa vecka:

”De europeiska marknaderna verkar vänta på nästa veckas ECB-möte. Våra ekonomer räknar inte med någon ränteförändring då, eftersom varken den senaste tidens statistikflöde eller ECB-tjänstemännens nya ekonomiska prognoser har varit tillräckligt svaga för att motivera en räntesänkning.”

På OMXS30 backade 26 av 30 aktier. Bland de som steg fanns förutom Getinge tre verkstadsbolag: ABB, SKF och Sandvik, som steg 0,3-0,5 procent.

Läkemedel, konsumentvaror och verkstad var i den ordningen de sektorer på Stockholmsbörsen som gick bäst, medan teknologisektorn, tyngd av Nokia och Ericsson, backade 1,5 procent.

Ericsson var 1,7 procent och Teliasonera 1,4 procent lägre. En nyhet från Bryssel kan ha skrämt investerarna: EU-kommissionen vill enligt Financial Times stoppa teleoperatörernas möjlighet att ta ut extraavgifter när deras kunder ringer på konkurrenternas nät, så kallad roaming, i EU.

”Det kan tänkas inverka negativt på teleoperatörernas intäktstillväxt, men samtidigt öka trafikvolymerna om det drivs igenom. Det kan också skapa sämre utsikter för capex i Europa då ett större kapacitetsutnyttjande utan medföljande intäktstillväxt snarare kommer att leda till lägre kvalitet på datatrafiken i mobilnäten än ökade nätinvesteringar på medellång sikt”, resonerade Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken hur roamingspärren kan tänkas inverka på såväl operatörer som teknikleverantörer.

Tele2 backade betydligt mer beskedliga 0,4 procent. Morgan Stanley publicerade en negativ analys och agerade storköpare enligt mäklarstatistiken.

Betsson och Net Entertainment var två andra relativt högt omsatta aktier med nästan 4 respektive nästan 5 procents nedgång. Storägaren Per Hamberg, snart 70, flaggade på fredagen för att han sålt 2,3 procent av kapitalet i Betsson och 2,5 procent av kapitalet i Net Entertainment.

Arcam steg 4,6 procent. Bolaget har tecknat ett placeringsavtal med Carnegie om att en eller flera nyemissioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska göras.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera