torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nedåt på börsen

Publicerad: 5 september 2014, 08:39

Stockholmsbörsen avslutade veckan i moll med ett storbolagsindex som underpresterade jämfört med utvecklingen i övriga Europa. Bankaktierna vägde tungt i nedgången och Kinnevik backade för tredje dagen i följd.


Nyhetsbyrån Direkt


Vid stängning var OMXS30-index 0,7 procent ner till noteringen 1.388,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12,2 miljarder kronor. Facit för veckan som helhet blev en blygsam uppgång på 0,4 procent.

Efter att ha inlett dagen kring nollstrecket arbetade sig index successivt ner för att avsluta dagen med ett visst uppställ parallellt med att USA-börserna raderade ut delar av sina tidiga nedgångar.

Endast ett marginellt hack i indexkurvan noterades då den amerikanska jobbrapporten släpptes som visade på den minsta månatliga ökningen i sysselsättningen så här långt i år, och betydligt mindre än en väntade +230.000 personer.

Stockholmsbörsen pressades framför allt av storbankerna, som sjönk mellan 0,6 och 1,5 procent, med Handelsbanken på sista plats. Nordea fick en sänkt rekommendation av bankkollegan Swedbank, till neutral från tidigare köp. Bank var även en sektor som tyngde indexutvecklingen ute i Europa där jättar som Barclays och Credit Suisse retirerade kring 2 procent.

Jumboplatsen inom OMXS30-index intogs av Kinnevik. Aktien tappade ytterligare 2,8 procent. Efter många spekulationer meddelades på onsdagen att delägda Zalando nu är på väg mot Frankfurtbörsen och sedan det beskedet har Kinneviksaktien tappat närmare 6 procent.

Electrolux backade 1,5 procent och raderade därmed ut delar av den uppgång som följde sent på torsdagen efter att Reuters rapporterat att ett köp av General Electrics vitvaruenhet GE Appliances är nära. Enligt källor kan de bägge bolagen komma att ha en affär klar redan under nästa vecka.

Eniros aktie rasade med nästan 30 procent och har därmed kollapsat med hela 72 procent sedan årsskiftet. Bolaget har hittat felaktigheter i sin bokföring och har justerat sin helårsprognos till ett ebitda-resultat på 700 miljoner kronor, vilket är klart under analytikernas förväntningar enligt SME Direkts senaste prognossammanställning.

SKF klarade sig förhållandevis bra med marginella 0,1 procent ner i kölvattnet av att Swedbank höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral.

Handeln var fortsatt livlig i Fingerprint Cards, ner 4,7 procent, och Precise Biometrics som steg 5,2 procent i spåren av beskedet att bolaget tillsammans utvecklat fingeravtrycksalgoritmen till Huaweis nya flaggskeppsmodell Ascend Mate 7.

Nästa vecka styr verkstadsanalytikerna mot London där såväl ABB som SKF har kapitalmarknadsdagar på tisdag respektive onsdag. Veckan som kommer innehåller också några rapporter där bland annat Clas Ohlson och SAS släpper sina senaste kvartalssiffror.

Kommande makrovecka bjuder på en del Kina-data, svensk KPI och arbetslöshet och amerikansk detaljhandel, och avslutas med riksdagsvalet, denna gång med potential till viss marknadspåverkan.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera