onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nedåt i Asien

Publicerad: 1 augusti 2014, 06:24

Asienbörserna backade överlag på fredagen i kölvattnet av ett ovanligt stort nedställ i New York på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

Asienbörserna

Nyhetsbyrån Direkt


Detta följde i sin tur på en överraskande stor ökning i amerikanska lönekostnader, vilket indikerar större arbetskraftsbrist och högre inflation och därför skulle kunna förebåda tidigare räntehöjningar än marknaden är inställd på, samt på svagare Chicago-PMI än väntat: 52,6 i juli mot väntade 63,0.

Oljan tappade för femte dagen i rad, wonen försvagades mot dollarn, och yenen är på väg att notera sin längsta nedgångssekvens mot dollarn sedan 2001. Råvaror i allmänhet hade under juli sin sämsta månad sedan maj 2012.

”Investerare har letat efter anledningar att sälja. Nu har vi en hel räcka av orsaker som kan motivera investerare att plocka bort lite pengar från bordet: geopolitiska risker har ökat och en del data från USA antyder att Fed kan komma att behöva höja räntan förr snarare än senare. Argentina är en annan negativ faktor”, sade Angus Gluskie, fondförvaltare vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Japan och Kina har inlett fredagens stora inköpschefsindexuppvisning. I Japan sjönk det definitiva industri-indexet till 50,5 i juli, något lägre än de 50,8 som angavs preliminärt och en minskning från 51,5 i juni.

I Kina noterades en lika stor ökning, till 51,7 i juli från 50,7 i juni, enligt HSBC:s definitiva inköpschefsindex. Nivån är den högsta sedan början av 2013.

”Beslutsfattarna har fortsatt med riktade lättnader de senaste veckorna och vi räknar med att de kumulativa effekterna av dessa åtgärder kommer att visa sig de kommande månaderna och hjälpa till att konsolidera återhämtningen”, sade HSBC:s chefekonom för Kina, Hongbin Qu, om det i en kommentar till bankens statistik.

På bolagsnivå överraskade Sony positivt: resultatet under bolagets första kvartal blev en vinst på motsvarande 1,8 miljarder kronor i stället för en väntad förlust på nästan en miljard. Aktien steg 6 procent.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 -1,0%
Nikkei 225 -0,6%
Hongkong Hang Seng -0,5%
Kinas Shanghai Comp +0,1%
Kinas Shenzhen Comp +0,0%
Taiwan Taiex -0,5%
Sydkorea Kospi -0,3%
Indien BSE Sensex 30 -0,5%
Singapore Straits -0,8%
Australia S&P/ASX200 -1,5%

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera