lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nätmäklarna räds inte konkurrens från Nordea

Publicerad: 3 mars 2017, 14:01

Foto: istockphoto

Vare sig Avanza eller Nordnet vill uppge huruvida det kommer att ske en sänkning av aktiekurtaget som svar på att storbanken Nordea nu ska sänka kostnaden på aktiehandel rejält. Inte minst från börsnoterade Avanzas sida trycks det snarare på helheten i erbjudandet till sparare.


Nyhetsbyrån Direkt


Nordea ska enligt en artikel i Dagens Industri gå över till kurtage på 0,06 procent av aktieposters pris för svenska och nordiska aktier. Lägsta avgift är satt till 1 krona och maxkurtage ska från och med måndag ligga på 99 kronor.

Det matchar ungefär Avanzas erbjudande om lägsta möjliga kurtage på 0-1 krona för kunder som gör små affärer, lägsta rörliga kurtage om 0,069 procent och ett fastkurtage-erbjudande om 99 kronor.

Johan Prom, vd på Avanza, menar att lägre priser på privatsparande handlar om så mycket mer än bara priset på aktiehandel och han lyfter fram att många svenska privatsparare har innehav i alldeles för dyra fonder.

”Avgifter är vår hemmaplan. Våra låga kostnader på 21 öre per 100-lapp gör att vi tål lägre avgifter och kommer att fortsätta sänka priser, vilket vi gjort i 20 års tid. Sedan får vi se i vilken takt och på vilka produkter”, säger Johan Prom till Nyhetsbyrån Direkt och anger att det – snarare än lägre kostnader på aktiekurtage – känns som mer viktigt att sänka fondpriser.

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, resonerar på i stort sett samma sätt som konkurrentens vd. Hon påpekar exempelvis att aktiehandel ”är ett av flera ben”.

Nordnet kommer nu att utvärdera situationen efter Nordeas utspel. Rörande om det kommer att ske prisjusteringar på kurtage säger Eva Trouin till Direkt att Nordnet inte utesluter något för att vara prisledande inom alla delar i sin kärnaffär – aktiehandel, fonder och lån.

Nordnets prisbild är relativt likt Avanzas med lägsta kurtagenivåer för småaffärer på 0-1 krona, 0,069 procent i lägsta procentsats samt 99 kronor i fastkurtage-erbjudande.

Avanzas aktie noterades tidig fredagsetermiddag för ett tapp om drygt 6 procent för dagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera