torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Nästa års högutdelare

Publicerad: 8 maj 2013, 11:27

Foto: Istockphoto

Tele2:s aktieägare kan i år glädja sig över att bolaget ligger i topp när det gäller utdelningar. Men nästa års högutdelare hittar du på annat håll.

Ämnen i artikeln:

Esbjörn LundevallSEBAktieutdelning

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


När årets utdelningssäsong summeras kan man konstatera att den totala summan hamnar på 188 miljarder kr. Enligt SEB motsvarar det en genomsnittlig direktavkastning på cirka 4 procent.

I topp ligger Tele2 som senare i maj tänker dela ut 12,5 miljarder kr. Pengar som kommer från försäljningen av den ryska verksamheten.

Teleoperatörer i topp

När utdelningssäsongen drar igång nästa vår lär Tele2 knappast dela ut lika mycket. Men teleoperatörer rent generellt lär ändå ligga högt på utdelningslistan, spår SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i en intervju på SEB:s hemsida.

– Det beror på att det är en bransch som inte växer längre. Samtidigt är den förknippad med politiska och tekniska risker som håller ned värderingen av vinster, säger han.

Bolag utan tillväxt

Andra branscher som väntas leverera höga avkastningar är bygg-, bank- och hälsovårdssektorn som väntas ge 5,8 procent respektive 5,2 procent och 4,8 procent, enligt SEB.

– Det handlar främst om stora bolag som inte växer eller har möjlighet att investera, säger Esbjörn Lundevall.

I topp väntas Telia och Swedbank ligga med en direktavkastning på 7,2 procent följt av Skanska och Astra Zeneca med direktavkastningar på 5,7 respektive 5,5 procent, enligt SEB.

Bland de som väntas höja utdelningarna mest nämner SEB bolag som Axis, Peab och Nordea.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera