lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Något sämre än väntat för Assa Abloy

Publicerad: 6 februari 2020, 07:14

Låsbolaget Assa Abloy redovisar ett justerat rörelseresultat på 4.047 miljoner kr för det fjärde kvartalet 2019. Enligt Infront sammanställning av 16 analytikers prognoser låg snittestimatet på 4.060 miljoner kr.

Ämnen i artikeln:

Assa Abloy

Nyhetsbyrån Direkt


Den justerade rörelsemarginalen blev 16,2 procent, jämfört med förväntade 16,2 procent.

Omsättningen i kvartalet uppgick till 24.946 miljoner kr. Analytikerna hade här räknat med 25.100 miljoner.

Utdelningen föreslås bli 3,85 kr per aktie, att jämföra med förväntade 3,77 kr.

Stark hävstång

Rörelseresultatet steg, precis som analytikerkåren i Infronts sammanställning hade räknat med, för första gången till över 4 miljarder kr i det fjärde kvartalet.

”Den operationella hävstången var stark tack vare lägre råmaterialkostnader, mix samt effektiviseringar, men motverkades av högre förvärvs- och integrationskostnader”, skriver vd Nico Delvaux i rapporten

Utmaningar kvarstår

Vidare konstaterar vd:n att de blandade marknadsförhållandena har fortsatt under det fjärde kvartalet, och att ”byggindexen har rört sig sidledes på flera viktiga marknader” och att ”geopolitiska utmaningar kvarstår”.

Den organiska försäljningstillväxten var 1 procent i perioden, och fick på affärsområdesnivå stöd av Americas och Global Technologies som ökade försäljningen organiskt med 5 respektive 2 procent.

”Trots mycket tuffa jämförelsetal för omsättningen utvecklades division Americas starkt med stöd av en god efterfrågan i de kommersiella och institutionella marknadssegmenten”, skriver Nico Delvaux.

Minskning i Asia Pacific

Den organiska tillväxten Asia Pacific minskade emellertid med 10 procent. Den negativa utvecklingen förklaras av lägre internförsäljning och låg aktivitet inom byggsektorn i Sydkorea. I Europa uppges marknadsförhållandena ha varit blandade med god tillväxt i Skandinavien och Tyskland, medan Storbritannien och Finland var svaga.

Inför 2020 spår vd, precis som i rapporten för det tredje kvartalet 2019, att förvärv kommer att bli en ”drivande tillväxtfaktor när Agta record och AM Group konsoliderats. Däremot kommer dessa bolags nuvarande marginalnivåer och storlek att späde ut koncernens rörelsemarginal

”Däremot kommer dessa bolag att skapa betydande värden och marginalerna gradvis att förbättras när vi integrerat dessa mycket komplementära bolag”, avslutar Nico Delvaux.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera