tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Mystik kring Infreas aktie

Publicerad: 20 april 2023, 10:11

Infrea-aktien inledde torsdagsmorgonen kraftigt ned utan att några kurspåverkande nyheter gick att skönja i nyhetsflödet. Kort efter öppning valde Nasdaq att makulera en stor del av de avslut som gjorts i aktien, men utan att den handelsstoppades, vilket ledde till stor förvirring då vissa avslut makulerades samtidigt som andra låg kvar.


Nyhetsbyrån Direkt


”Vi mottog en makuleringsförfrågan från en av våra medlemmar vilken utreddes enligt vårt regelverk och standardprocess och det resulterade i den aktuella makuleringen”, skriver Erik Gruvfors, kommunikationsansvarig på Nasdaq i ett mejl, efter att Nyhetsbyrån Direkt sökt börsoperatören under större delen av förmiddagen.

Nyhetsbyrån Direkt: Gav er medlem någon anledning till varför de bad om makuleringen?
”Jag har ingen information om det som jag kan dela, det kan vara olika anledningar. Sedan finns det ett regelverk som bestämmer om det är en rimlig anledning eller inte”, svarar Erik Gruvfors i ett efterföljande samtal.

NB: Men det ser ut som att volymen ökar i takt med att aktien faller, så det ser inte ut att vara ett misstag?
”Jag har inte riktigt koll på den exakta anledningen. Jag kan gräva vidare och se om det reder ut något. Men som jag förstår det så var det här en standardprocedur kring makuleringar.”

Du har inget svar kring varför vissa orders makulerades och andra inte?
”Nej. Jag vet inte, men jag kan höra mig för mer och se om det går att få klarhet i.”

Är inte det rimliga att antingen makulera alla avslut eller att inte makulera några? Det ser väldigt konstigt ut när vissa avslut tas bort medan andra ligger kvar.
”Ja, jag kollar och så ska jag se om jag får någon klarhet i varför det är just så.”

Erik Gruvfors återkopplade sedan till Direkt med ytterligare en kommentar till ovanstående fråga.

”De transaktioner som makulerats låg över våra trösklar för makulering enligt regelverket och de som stod kvar gjorde inte det”, skrev han i ett mejl.

Nyhetsbyrån Direkt följde upp med att fråga hur Nasdaq ser på att vissa kunder som både sålt och köpt hamnar kort i aktien när enbart köp-ordern makuleras, och hur de ser på att retailkunder är de som drabbas hårdast av makuleringen.

”När en transaktion makuleras är det inte bara retailkunder som kan hamna kort. Självklart är det tråkigt om någon påverkas negativt av en incident men när vi utvärderar händelser som denna så bedömer vi själva incidenten utifrån det regelverk som finns. Regelverket är till för att fungera som ett skyddsnät för alla aktörer inklusive retailkunder och har tagits fram i samråd med marknadens aktörer”, svarar Erik Gruvfors.

Bild: Avsluten i Infrea-aktien under morgonen. Vissa orders makulerades medan andra ansågs riktiga.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera