onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Musks avnoteringsplaner möts med skepsis

Publicerad: 8 augusti 2018, 10:48

Foto: Evan Vucci / TT-AP

(Uppdaterad) Grundaren och vd:n Elon Musk skickade Tesla-aktien på en rejäl resa under tisdagskvällen. Han utsagor bemöts med tvivel från flera håll dagen efter.


Nyhetsbyrån Direkt


Aktien i Tesla steg först efter att Financial Times rapporterat att Saudiarabiens investeringsfond tagit en post på 3-5 procent i bolaget. Uppgifterna kom dock snabbt att hamna i skuggan av en tweet från vd:n.

”Överväger att köpa ut Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad”, skrev Musk vilket sedermera ledde till ett handelsstopp. När handeln återupptogs stängde aktien 11 procent högre för dagen.

I en analys ifrågasätter Morgan Stanley om Musks påstådda planer går att genomföra. Investmentbanken sympatiserar visserligen med de argument som Elon Musk radade upp i ett internt mejl under tisdagen om att bolaget egentligen passar bättre utanför börsen. Han skrev bland annat att Tesla skulle kunna klara sig bättre utan de distraktioner som kommer med att vara ett börshandlat bolag.

”Att vara publikt påverkar oss också i kvartalsvisa rapportcykler som sätter enorm press på Tesla att fatta beslut som kan vara rätt för ett visst kvartal, men inte nödvändigtvis på lång sikt. Slutligen, som den mest blankade aktien i aktiemarknadens historia, innebär det som ett börsnoterat bolag att det finns ett stort antal människor som har incitament att attackera bolaget”, skrev han i mejlet.

Det som är svårare att förstå, enligt Morgan Stanleys mening, är om kapitalmarknaden kan ge stöd till ett utköp av ett bolag som ännu gör stora förluster samt om Tesla verkligen kan generera tillräckligt stora kassaflöden på egen hand. Banken skriver att ett privat Tesla innebär antingen att bolaget är på gränsen att själv skapa uthålliga kassaflöden eller att elbilstillverkaren kan inhämta kapital som tidigare inte varit till bolagets förfogande.

Bland andra finansaktörer som Bloomberg News talat med säger David Kudla, vd på Mainstay Capital Management, att marknaden inte litar på Musk.

”Hans trovärdighet har kommit att ifrågasättas av ett antal orsaker. Om det här var på riktigt skulle man förvänta sig att aktien rörde sig närmare 420 dollar än den har”, sadehan enligt nyhetsbyrån.

Joel Levington, analytiker vid Bloomberg Intelligence, stämmer in genom att ifrågasätta finansieringsmöjligheterna för Tesla som ännu har negativa kassaflöden.

Vad som ytterligare kan orsaka huvudbry för Elon Musk är om en rättslig process väntar efter tisdagskvällens uttalande. Om Tesla inte fortskrider med planerna, eller om finansiering faktiskt inte finns på plats, kan tillsynsmyndigheterna komma att undersöka om Musk manipulerade aktiekursen, enligt Wall Street Journal.

I mejlet som gick ut till anställda framgick att utköpsplanerna skulle bli föremål för en omröstning bland aktieägarna. Något konkret om finansiering nämndes dock inte av Musk.

Tesla-aktien stärktes 11 procent till 379:57 dollar under tisdagen. I den tidiga amerikanska förhandeln noteras Tesla kring knappt 377 dollar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera