lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Munters slår vinstförväntningarna

Publicerad: 21 oktober 2022, 05:39

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fukthanteringsbolaget Munters justerade rörelseresultat, ebita, landade på 293 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det överträffade analytikerkårens prognoser.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Munters redovisar ett justerat rörelseresultat, ebita, på 293 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med 276 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser inför rapporten.

Omsättningen uppgick till 2.644 miljoner kronor, mot ett analytikersnitt på 2.600 miljoner. Den justerade ebita-marginalen blev därmed 11,1 procent mot prognossnittet på 10,6 procent.

Orderingången landade på 6.354 miljoner kronor, mot 2.295 miljoner motsvarande period i fjol.

Munters hade rekordhög orderingång i det tredje kvartalet 2022 drivet av affärsområdet Data Center Technologies (DCT) och undersegmentet batteri inom affärsområde Airtech. Affärsområdet Foodtech växte i Americas, motverkat av försvagade marknader i Emea och Kina. Det skriver bolaget i delårsrapporten.

”Under kvartalet tecknade vi våra största order någonsin inom både datacenter- och batteriområdena samt flera andra stora order. Detta är ett tydligt bevis på att vi både har en solid marknadsposition med ett attraktivt erbjudande och att vi verkar på marknader med stark underliggande tillväxt”, kommenterar Munters vd Klas Forsström.

Koncernens orderingång uppgick under det gångna kvartalet till 6.354 miljoner kronor (2.295), en ökning organiskt med 139 procent.

Den justerade ebita-marginalen förbättrades från föregående kvartal till 11,1 procent, men var något ned jämfört med motsvarande period i fjol. Marginalen påverkades av förändringar i affärsmixen i främst affärsområdet DCT jämfört med fjolåret och lönsamheten inom Foodtech påverkades av lägre volymer i Kina.

”Ebita-marginalen påverkades även under detta kvartal negativt av viss brist på komponenter och följaktligen längre ledtider, särskilt märkbart i DCT. Inflationstrycket fortsätter och vi justerar våra priser för att kompensera för detta”, skriver Klas Forsström.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera