lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Morgan Stanley: S&P 500 står lägre i slutet av 2022

Publicerad: 15 november 2021, 08:29

Foto: Shutterstock

Europa och Japan kommer att ge bättre avkastning än USA under det kommande året, enligt Morgan Stanleys årliga investeringsprognos, där S&P 500 vid slutet av 2022 spås stå 6 procent lägre än i nuläget.


Nyhetsbyrån Direkt


Rådet gäller för så väl aktie- som obligationsmarknaden och baseras på en utveckling mot minskande penningpolitiskt stöd till högt värderade marknader vilket särskilt väntas hålla tillbaka amerikanska värdepapper under nästa år, trots att tillväxten förbättras och inflationen stabiliseras, resonerar Morgan Stanleys strateger.

Fundamentala faktorer ser mer attraktiva ut i Europa och Japan, där centralbankerna spås ta det lugnare med åtstramningen av penningpolitiken och där inflationstrycket är lägre.

”Vi tror att 2022 kommer att handla helt och hållet om ‘mitt- till sencykliska’ utmaningar, alltså bättre tillväxt som går en kamp med de höga värderingarna, åtstramad penningpolitik, oregerlig investeraraktivitet och inflationssiffror som är högre än de flesta investerare är vana vid”, skriver chefsstrateg Andrew Sheets i analysen.

Vidare förklaras att det syns gott om ”utmaningar”, bland annat nedsida i det breda amerikanska börsindexet S&P 500 och en amerikansk tioårsränta där avkastningen är klart högre än så kallade forwards-kontrakt.

Tioårsräntan spås ligga kring 2,1 procent i slutet av 2022, att jämföra med nu aktuella 1,55 procent. Prognosen för S&P 500, som alltså är 6 procent ned från nuvarande nivå, är 4.400.

Vad avser inflationen, som blivit det hetaste samtalsämnet i investerarbranschen de senaste månaderna, spår Morgan Stanley att en topp kommer att nås under det fjärde kvartalet i år. Inflationen kommer därefter att komma ner, framför allt beroende på att jämförelsetalen från 2021 är höga och synen att situationen med flaskhalsar i leverantörskedjor kommer att lätta. Återhämtningen kommer dock fortsätta gå fram starkt, med stöd av stark konsumtion och höga kapitalinvesteringar.

Under förra veckan utgav även Goldman Sachs en analys med spådomen att 2022 års börsavkastning i USA kommer att vara ”mindre imponerande” än 2021.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera