måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Moody’s: Ta höjd för en korrektion på 20 procent

Publicerad: 21 juni 2021, 11:00

Foto: Mark Lennihan / AP / TT

Var beredd på och ta höjd för en stor korrektion på marknaderna i år. Det varnar det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Moody’s chefsekonom Mark Zandi för, enligt en artikel hos CNBC. En stor korrektion innebär, menar han, ett fall på mellan 10 och 20 procent.


CF

Christer Fälldin


Det är Federal Reserves nuvarande ”hökaktiga” profil som leder till den stora korrektionen, och den blir signifikant även för att det inte den här gången blir fråga om någon snabb studs uppåt igen, så som varit fallen vid ett antal nedgångar under de senaste åren. Det har då alltid slutat med en relativt snabb rekyl uppåt.

Men Zandi förväntar sig ingen snabb rekyl vid en kommande korrektion, framför allt på grund av de mycket höga värderingarna. Hans prognos är att det efter ett stort fall kan ta upp till ett år att återigen nå break even.

”Ökad motvind”

Motvinden ökar i styrka på aktiemarknaderna, sade Mark Zandi i ett inslag i CNBC:s ”Trading Nation” i slutet av förra veckan. “Fed måste växla ned nu på grund av att ekonomin är så stark”, sade han.

Zandi sade också att den stora sättningen på aktiemarknaden redan är på väg, och ett tecken på det är att det just nu finns många investerare som börjar bli skrämda.

Dow Jones industriindex hade nyligen sin största veckonedgång sedan oktober ifjol, och tappade 3,45 procent, medan det bredare indexet S&P 500 hade sin värsta vecka sedan sent i februari. Samtidigt hade även tekniktunga Nasdaq kompositindex en ”förlorarvecka”, men där är läget lite annorlunda, eftersom tappet där var bara 1,28 procent – från indexets all-time-high.

Liten brasklapp

En liten brasklapp levererade chefsekonomen i slutet av intervjun. Han tror att ekonomin ”försöker avvärja” en stor nedgång, som främst gäller risktillgångar där priserna nått för höga nivåer.

Men Mark Zandi tror inte heller att aktier och obligationer är de enda tillgångsslagen som drabbas av press. Det gäller i ännu högre grad råvaror och kryptovalutor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera