lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Minusdag på börsen

Publicerad: 3 juni 2014, 08:49

Stockholmsbörsen handlades i likhet med övriga Europa på minus under tisdagen. Nyhetsflödet och handeln präglades av ett försommarlugn.


Nyhetsbyrån Direkt


OMXS30 stängde på 1.396, motsvarande en nedgång med 0,3 procent. Omsättningen uppgick till drygt 10 miljarder kronor.

Europaräntorna steg och euron stärktes något på tisdagen inför torsdagens ECB-möte där den stora frågan är om centralbanken kommer att presentera några ytterligare stimulansåtgärder.

”Det vi ser är en återspegling av att förväntningarna inför torsdagen är rätt höga och att marknaden redan prisar in ett visst utrymme för besvikelse. Räntesidan är rätt klar men det finns mycket osäkerhet om vad som kommer ovanpå det, och det sker sannolikt en viss uppstädning nu”, sade Michael Leister, ekonom på Commerzbank, till Bloomberg News.

Inflationssiffror för euroområdet som uppgick till 0,5 procent mot väntade 0,6 procent. Nedgången var oväntad, enligt analytiker. Arbetslöshetssiffror för EMU området uppgick till 11,7 procent i april, ned från oreviderade 11,8 procent föregående månad.

Orderingången i USA:s industri steg 0,7 procent i april jämfört med månaden före. Analytiker hade förväntat sig en uppgång om 0,5 procent enligt Bloomberg news.

Ingen specifik sektor ledde börsnedgången men i OMXS30 index låg Nokia i botten och stängde 1,3 procent ned. Även Telia gick svagt med en nedgång på cirka 1 procent. Mot strömmen inom OMXS30 gick endast totalt sex aktier.

Bland de lite större bolagen märktes Elekta som avancerade 2,1 procent efter köprekommendation från Société Générale. Aktien har nu återhämtat delar av det 9-procentiga fall som onsdagens rapport medförde.

ABG Sundal Collier rekommenderade köp av fastighetsbolaget D Carnegie med riktkursen 60 kronor. Aktien stängde 5,3 procent högre.

Holmens nye vd Henrik Sjölund presenterade sig på tisdagen för första gången för journalister och analytiker på bolagets kapitalmarknadsdag. Där framkom att bolagets affärsområde Iggesund Paperboard räknar med att kunna öka försäljningen organiskt vid båda sina bruk.

”Rörelsemarginalmålet om 15 procent är alltjämt rimligt”, sade Annica Bresky, chef för Holmens kartongdivision Iggesund Paperboard. Aktien stängde 0,8 procent högre.

Andra nyheter under tisdagen var det finska bolaget Fiskars, som säljer trädgårdsprodukter i konkurrens med Husqvarna-ägda Gardena, sänkte helårsprognosen på grund av svag marknad i Finland.

Husqvarna-aktien återhämtade lite av morgonens fall och stängde upp 0,18 procent.

I sammanhanget kan nämnas att Clas Ohlson har Finland som en viktig marknad – Clas Ohlson som kommer med rapport på onsdag i nästa vecka. Hemmafixaraktien stängde 1,2 procent lägre.

Carnegie har rekommenderat köp av storbanken SEB och det rådet fick inledningsvis viss effekt på kursen. Aktien mattades dock och stängde på oförändrade nivåer.

Betalningsföretaget Seamless tecknade ett ramavtal med samarbetsorganisationen Butikerna, en organisation med 4.500 medlemmar. Aktien steg 0,7 procent.

Sportspelsleverantören Kambi, som gjorde sin första börsdag på måndagen, fortsatte att handlas upp och stängde 2,9 procent högre.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera