söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Månadens hetaste aktier

Publicerad: 28 februari 2014, 08:30

Foto: Istockphoto

Småspararna dumpade lastbilsaktier samtidigt som köplistan domineras av flera klassiska folkaktier. Det visar februaristatistiken från Nordnet och Avanza.

Ämnen i artikeln:

Claes HembergGünther Mårder

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Trots en svag rapportperiod då många bolag inte lyckades nå upp till förväntningarna blev februari en stark börsmånad. Den privata aktiehandeln var fortsatt livlig även om den minskade något jämfört med rekordmånaden januari.

– En bra börs och en rad nya aktier som SAS preferensaktie lockar nu sparare som inte varit intresserade av aktier på många år. Ett tydligt tecken på det folkliga intresset är också de många affärerna i småbolag, som är den näst högsta nivån någonsin noterad, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.

På köplistorna återfinns bland annat klassiker som Teliasonera, H&M men också Elekta och Trelleborg. Ser man istället på säljlistorna ligger lastbilsjättarna högt upp.

– Spararna köpte på sig stora mängder Volvo-aktier under fjolåret och efter kursrusningen under februari är det naturligt att många lättar på sina innehav. De som köpte aktien efter den svaga Q3-rapporten i fjol har snabbt tjänat 15-20 procent. Säljvolymen under månaden var anmärkningsvärt stor, säger Günther Mårder, sparekonom Nordnet Bank.

Efter Volkswagens bud på Scania har kursen rusat. Många har därför passat på att sälja sina innehav.

– Budet på Scania har fått många sparare att sälja aktien direkt över marknaden till ett pris som är 2,5 procent under budkursen. På andra sidan finner vi en mindre grupp ärrade sparare som ser möjligheter till en snabb vinst och därför köpt på sig större volymer i förhoppning om att aktien snart når budnivån, säger Günther Mårder.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera