tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Lumito: Pressreleasen fastnade i spamfiltret

Publicerad: 22 februari 2021, 15:35

Foto: Shutterstock

Sectra vidhåller att det inte finns något samarbetsavtal mellan medicinteknikbolaget och Lumito. Men Lumitos vd Urban Widén menar att det visst finns ett samarbetsavtal.

Ämnen i artikeln:

Lumito

Nyhetsbyrån Direkt


Läs också:

Lumito rasar efter Sectras dementi

”Att det inte finns ett kontrakt är nonsens, det är klart att allt finns på plats innan vi går ut”, säger Urban Widén till Nyhetsbyrån Direkt på måndagseftermiddagen.

Det hela började med att Lumito på torsdagen i förra veckan skickade ett pressmeddelande om att bolaget tecknat ett samarbetsavtal med Sectra om att implementera Lumitos avbildningsteknik i Sectras bildhanteringssystem för patologi. Men Sectras vd Torbjörn Kronander förnekade i en artikel som Dagens Industri publicerade på söndagskvällen att det fanns ett samarbete och han menade att Lumito ”kört en vals”

På söndagskvällen skickade Lumito ett förtydligande, men det ändrade inte Sectrachefens syn på relationen. I en kommentar till Direkt sade Torbjörn Kronander att det enda som hänt är att Lumito köpt en produkt av Sectra och liknade de båda bolagens mellanhavanden med att gå och handla på Ica.

Urban Widén menar att det inte alls rör sig om att köpa en färdig produkt eftersom den måste utvecklas tillsammans med Sectra, och att det därav är det ett samarbetsavtal.

”Ska du och jag ses på en plats och du kan en sak och jag en annan och sedan gör våra produkter bättre genom att jobba ihop, då vet jag inte vad man ska kalla det för om det inte är ett samarbete, det är svårt att hitta ett annat ord för det”, säger Urban Widén.

Han menar att bolagen är överens på alla punkter. men att det kanske är en definitionsfråga huruvida det är en affär av vikt eller inte och han har svårt att se att någon känner sig vilseledda av att affären beskrivits som ett ”samarbetsavtal”.

”Egentligen inte, för vad ska vi säga annars? Vi har köpt en produkt som inte är färdig att användas. Här har tydligen Sectra en annan syn där de inte ser det som ett samarbete utan ser oss som vilken kund som helst. Men så är det ju inte, det framgår tydligt av kontraktet att det krävs mycket från dem och vi har jobbat i tre månader och vi ska fortsätta med det”, säger Urban Widén.

På måndagseftermiddagen skickade dock Sectra ett eget pressmeddelande där budskapet att det inte rör sig om ett samarbetsavtal upprepades. Enligt Sectra klarar i dagsläget bolagets bildhanteringssystem inte av att hantera Lumitos bilder, men Sectra har ingen avsikt att ändra detta i systemet förrän Lumito har ett färdigt system ute på marknaden. Om Lumito vill ändra sitt bildformat så att det passar i systemet så är de fria att göra detta, betonar Sectra.

Förutom att kalla det ett samarbete hade Torbjörn Kronander även synpunkter på att Lumito valt att nämna Sectra trots att Sectra sagt uttryckligen nej till att bli omnämnt. Även här har de båda bolagen olika syn på situationen.

I höstas frågade Lumito Sectra om de ville göra en gemensam pressrelease, men detta sade Sectra nej till. Så långt är de båda parterna överens.

Urban Widén menar att samarbetet kommer att betyda mycket för Lumito och att de därför var tvungna att meddela detta enligt MAR-reglerna. När pressmeddelandet skulle skickas på torsdagen uppger vd:n att detta mejlats till Sectra, men sedan gick något snett.

”Vi skickade pressreleasen till dem och de har fått möjlighet att titta på den, men sedan skyllde de på att det fastande i deras spamfilter. Deras informationschef hörde av sig sedan och tackade för att jag hade skickat den och hade inga synpunkter på innehållet”, säger han.

Lumitos aktie steg 24 procent i förra veckan efter att bolaget meddelat ”samarbetet” med Sectra. Efter Di:s artikel på söndagen föll aktien som en sten när börsen öppnade på måndagen.

Omkring klockan 16 var aktien ned över 50 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera